Банев скочи срещу цената, на която разпродават "Полимери"

Парите

14-07-2015, 15:36

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Унищожават стратегическо предприятие, а институциите не реагират, заяви бизнесменът

Прави се опит за пълно унищожение на "Полимери", а институциите не реагират. Това заяви пред медиите бизнесменът Николай Банев, който е представител на мажоритарните акционери в обявеното в несъстоятелност в края на 2012 г. девненско предприятие. Той свика специална пресконференция, на която представи обстойно сагата с компанията. Собствеността на "Полимери" се разпродава на изключително занижена цена, като поредният търг е насрочен за утре, 15 юли, информира олигархът.

За продан е обявен имот с площ 1 033 714 кв. метра или около 1000 декара с построените върху него сгради и съоръжения. За продажба е предложена и 110-киловолтова подстанция, която обаче е под специален надзор съгласно Закона за енергетиката и може да бъде закупена само от електроразпределителни дружества. Предложеното за продажба имущество е оценено на 45,7 млн. лв., като според Банев реалната цена е двойно по-висока. 

По думите му се цели ликвидиране на едно стратегическо за страната предприятие, а основното движещо лице е синдикът Иван Балабанов. Според Банев последният е определил огромни възнаграждения за адвокати (700 хил. лв.) , свързани с кантората на евродепутата Емил Радев. Става въпрос за пълна безстопанственост и тежки престъпления от страна на синдика, допълни Мария Христова, пълномощник на три дружества със собственост в "Полимери", които по думите й са доведени до фалит.

Атаките срещу "Полимери" са започнали няколко години преди обявяването на дружеството в несъстоятелност, което според Банев е станало във време, когато то е било в добро състояние, като не са признати инвестиции и вземания. Става въпрос за тотален разгром, коментира олигархът. Банев и Христова са търсили многократно съдействие от политици и институции. Подали са и десетки жалби, сезирана е и прокуратурата, но до ден днешен няма реакция. Заради това обмислят да отнесат казуса на вниманието на европейските институции.

Като пълна клевета определи обвиненията на Банев синдикът Иван Балабанов. Той обаче подчерта, че няма намерения да отвръща на нападките на бизнесмена, тъй като е под достойнството му. Относно предстоящата продажба Балабанов заяви, че е направена оценка от лицензиран оценител, чийто избор е одобрен на Общо събрание на кредиторите. Оценката е одобрена и от съда, както и всички разходи, които се правят, подчерта синдикът. Няма как да се правят плащания или каквито и да било финансови операции без разрешение от съда, поясни той.