Емил Радев: Този който посяга на животни, го прави и на хора

Съдебната реформа не е само промяна на Конституцията

За инициативата "зоополиция", която заработи наскоро у нас говори пред добричлии евродепутатът Емил Радев от групата на ЕНП/ГЕРБ.

Моделът е заимстван от холандската зоополиция, която е и първата държава в Европейския съюз със специално звено, занимаващо се с престъпления, свързани с животни. Евродепутатът обясни, че в България и досега по закон са се предвиждали наказания за насилие над животни, но институциите не са имали необходимия капацитет за реалното прилагане на разписаните в закона правни норми, поради което и голяма част от престъпленията, засягащи животни, са оставали нерегистрирани или неразкрити. Сега, със създаването на специализирано звено и определянето на конкретни полицаи, както разследващи, така и униформени, полицията ще може да се намесва в случаи на насилие, убийство или боеве с животни, както и да разследва престъпления, при които стопаните на дадено животно не са упражнили достатъчен контрол над него и то е нанесло средна или тежка телесна повреда на други лица. Помислили сме както за благосъстоянието на животните, така и за хората", допълни Емил Радев. През месец октомври е предвидена голяма национална дискусия на която ще участват полицаи, прокурори, ветеринарни лекари, неправителствени организации от цялата страна, които ще обсъждат работата на зоополицията.

 

Правенето на съдебна реформа не включва само промяна на Конституцията, в което са вгледани всички сега,  заяви евродепутатът Емил Радев. Важното при извършването на съдебната реформа е да се въведат ясни правила и електронно правосъдие, което ще унищожи възможността за корупция и влияние. Много натрупани и нерешени проблеми има и при изпълнителните дела и битовите условия на правораздаване.

Българската група евродепутати работи за премахване на механизма за мониторинг на България и Румъния, каза още Радев. Докладите се ползват за вътрешнопартийни цели, смята той, а нашата страна отдавна е доказала, че пази добре външните граници на ЕС. Той даде за пример класация, направена в Европа за усещането за корупция в Съюза, където България е на 11-о място. Първи в нея са гърците, 99% от които са отговорили положително за наличие на корупция в страната, следвани от италианците с 98%, Балтийските републики, Испания и Португалия.

Работи се и по създаването на общ европейски механизъм за мониторинг за корупция и върховенство на закона, с който да бъдат следени всички страни-членки, а не само България и Румъния, както е сега.