Намалихме с близо една трета квотата за бежанци, които България да приеме

През май Европейската комисия предложи да приемем 788 търсещи убежище, сега те ще са 500

След участието си на заседанието на министрите на вътрешните работи на ЕС в Съвета по правосъдие и вътрешни работи, министър Бъчварова подчерта, че на практика, в сравнение с първоначално определения брой, българското правителство е успяло да намали с около 33 процента броя на търсещите убежище и за които се планира да бъдат приети от страната ни в рамките на Европейския дневен ред относно миграцията, съобщиха от пресцентъра на МВР.

„Мисля, че това доказва, че нашите аргументи са били чути, и в същото време изразихме подкрепата си за солидарността и готовността си да помогнем на най-засегнатите държави“, каза още тя. 500 е точният брой, който е за България, сравнено с около 750 при първоначално определената бройка, обясни Румяна Бъчварова. Това е общата бройка бежанци за релокация и презаселване в България в рамките на следващите две години. През май Европейската комисия предложи България да приеме 788 търсещи убежище от общо 40 000 за целия ЕС, които да бъдат релокирани от Италия и Гърция, а също и около 200 души от трети страни, търсещи закрила и убежище в ЕС. Преди заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, министър Бъчварова председателства първа среща на вътрешните министри от Залцбургския форум в рамките на българското председателство, което стартира този месец и ще продължи в неформални рамки до края на годината. Всички участници се обединиха около нуждата от гъвкав и навременен механизъм за финансиране на дейностите по релокацията и презаселването в рамките на Европейския дневен ред за миграцията и възможностите, които съществуват за това. Министър Бъчварова и колегите й също така подчертаха значението на Западните Балкани като регион, който тази година е един от ключовите транзитни маршрути за нелегалния трафик на хора на територията на ЕС.

Залцбургският форум е неформална инициатива за сътрудничество в областта на сигурността между група държави-членки на ЕС, на ниво министри и експерти. Той е възможност за общи позиции и силен глас пред ЕС. Понастоящем в него участват девет централно и източноевропейски държави – Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения. По подобие на Съвета на ЕС, Залцбургският форум се председателства от държавите-членки на ротационен принцип за 6 месеца. България пое председателството от 1 юли тази година.