Два обекта от Кранево са купили месо от транжорната в "Аспарухово"

Вижте списъка с обектите

Списък със 23 обекта, купували месо от транжорната в "Аспарухово", в която бяха открити положителни проби от антракс, предоставиха от Областна администрация. Първоначално бройката на обектите, които са имали търговски отношения с цеха, бе 37. В последствие списъкът бе редуциран до 23 обекта. От кризисния щаб обясниха, че бройката е намалена заради дублиране в търговския дневник, воден от транжорната ЕТ "Дари-Пламен Илиев". Някъде обектите са били завеждани с имената на фирмите, а на други места са били с имената на заведенията. Така се получило разминаване, съобщава varnautre.bg.

Според актуалния списък месо, което е било в контакт със заразените повърхности и уреди в транжорната в "Аспарухово", е намерено в 6 ресторанта и един хотел на Златни пясъци, хотел и бистро на "Журналист", два магазина в Кранево, един ресторант в Бяла, 6 обекта за бърза закуска във Варна, ресторанти в Морската градина и на Крайбрежната алея.

Тази нощ се прави пълна дезинфекция на обектите. Започнато е с тези на Златни пясъци. 2 от тях вече са обработени, в четири се дезинфекцира в момента. Всички останали обекти трябва да бъдат дезинфекцирани до сутринта. Те ще останат затворени, докато не излязат отрицателни проби за антракс. 

Според здравните служби, областния управител и кмета, няма място за паника, тъй като вероятността за зараза от контактното месо е минимална. 

"След като стана ясно, че 26 души са яли от доказано болната крава и не са се заразили, вероятността това да се случи от месо, което е било в контакт с повърхностите, по които са намерени спори от антракс, е почти нулева", посочи кметът Иван Портних. "Въпреки това сме длъжни да уведомим хората", посочи той. 

Симптомите при хора, заразили се с антракс след консумация на месо се проявяват за 2 до 4 дни. Това са общо неразположение, гадене, повръщане, диария, изхождане с кръв и стомашни болки. Клиничната картина в началото мое да бъде сбъркана с обикновен летен вирус, стана ясно от д-р Янка Григорова от РЗИ. Личните лекари във Варна и областта вече са инструктирани как да процедират, посочиха още от кризисния щаб. 

Ето и списъкът на обектите, предоставен от Областна администрация, който ще бъде качен на сайта на Агенцията по безопасност на храните. 

Бистро "Класик" - местност Салтанат Морска градина

Ресторант "Кръчмата" - Крайбрежна алея

Ресторант "Камен" - град Бяла

Бистро "Калисто" - местност Карантината "Аспарухово"

Бърза закуска кв. "Възраждане" до бл. 45

Бърза закуска кв. "Владиславово" до обръщача

Павилион "Фортуна" кв. "Възраждане" 3

Бистро - кв. "Трошево" ул. "Тихомир" 15

Хотел Кабакум Бийч Резиденс

Бърза закуска "Пипилота" до Пивоварен завод

Бърза закуска кв. "Аспарухово" на Руски пазар

Бистро "Флирт" сп. "Журналист"

Лавката на "Хидрострой"

"Интермарк" - Кранево

"ТаргетКом" - Кранево

Ресторант "Синбад" Златни пясъци

Ресторант "Прима" Златни пясъци

Ресторант "Чифлишки хан" Златни пясъци

Ресторант "Ролбата" Златни пясъци

Ресторант "Луна" Златни пясъци

Ресторант "Гергана" Златни пясъци

Хотел "Орхидея" до "Журналист"

Магазин "Кулинар" ул. "Шипка" Варна

В първия списък, изготвен от Кризисния щаб, заседаващ в Областна управа, фигурираше и ресторант "Старият дъб", както и почивната база на МВР в комплекс "Ривиера". Впоследствие двата обекта вече не присъстваха в актуализирания списък.  

Търговските обекти ще бъдат запечатани и на тях ще се разлепят предупредителни съобщения, посочиха още от щаба. На обявите ще има и информация за хората, които са купували месо, от въпросните обекти, но все още не са го изконсумирали, къде да го носят за унищожаване. 

Оказа се, че термичната обработка не може да гарантира убиването на антраксните спори, тъй като за това се изисквали много високи градуси, каквито обикновено не се ползват за приготвянето на храна. Минусовите температури също не можели да убият антракса в месните продукти. 

Месото достигнало до търговската мрежа не е от кравата, болна от антракс, подчертаха отново здравните служби. 

Припомняме, че пробите за антракс от транжорната в кв. "Аспарухово" - ЕТ "Дари-Пламен Илиев", чийто собственик до последно отричаше, че заразената крава е била разфасована там, се оказаха положителни. Пробите от оборудването и повърхностите са показали наличие на спори от антракс. Същите тези оборудване и повърхности са били в контакт с друго месо, влязло впоследствие в цеха и така ситуацията е дала възможност за вторично заразяване.