Отбелязват 5 години от откриването на мощите на Кръстителя с молебен и изложба в Созопол

Туризъм

24-07-2015, 10:09

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Родни звезди пеят за празника на Созопол тази вечер

Божидар Димитров и проф. Попконстантинов излагат близо 50 експоната открити на остров Свети Иван

С молебен и изложба Созопол ще отбележи 5-та година от откриването на мощите на Св. Йоан Кръстител. Тържествата ще бъдат проведени на 25-ти юли (събота). От  10,00 часа в храм „Св. Св. Кирил и Методи” митрополит Йоаникий ще отслужи тържествен молебен. Изложбата пък ще бъде открита в созополския археологически музей в 17,00 часа.

„Много са паметните събития от новата ни история. Към тях можем да добавим и откриването на 28 юли 2010 на реликварий със свети мощи на св. Йоан Предтеча и Кръстител в патриаршеската базилика от V век „Св. Йоан Предтеча“ на остров „Св. Иван“ (Созопол). То развълнува християнския свят, видно от: потока поклонници на о-в „Св. Иван“ и Созопол; от отразяването в световните агенции: CNN; The Wall Street Journal и др.; от популяризирането чрез филмите наNationalGeographic Channel; ZDF; Global Brazil TV и др.

Георги Крумов учреди фондация „Св. Йоан Предтеча и Кръстител“, която да подпомага проучването на единствения островен патриаршески и императорски манастир „Св. Йоан Предтеча“ от V в. в цялата акватория на Черно море; да набира средства за издирване в редица манастири и хранилища извън България на разпиляното негово богатство от икони, църковна утвар и богослужебна книжнина (плод на манастирския скрипторий) и за подготвяне на реставриране и експониране на манастира, и съхраняването му за идните поколения. Сторено не е малко, но недостатъчно. Все още нашите деца и младежи, а и не само те, нямат пълноценната възможност да направят достатъчно за православната християнска вяра и за Църквата, която е спомогнала за съхраняването ни като народ.

Фондация „Св. Йоан Предтеча и Кръстител“ реши през 2015 г. да отбележи тържествено 5-тата година от откриването на реликвария със св. мощи на св. Йоан Кръстител и 30 години от проучването на манастир, наченато от националния исторически музей. Във връзка с това ние подготвяме изложба в археологически музей Созопол с разнообразни предмети открити в манастира: част от иконното богатство на храма (съхранявано в манастира „Св. Троица“ на о-в Халки и във фондовете на Вселенската Патриаршия) в съчетание с „литургичното обзавеждане“ (части от мраморната олтарна преграда; св. престол;реликварии; църковна утвар и др.)”, пишат организаторите.