Медена къща отваря врати за мистичната исторя на пчелата в Прилеп

Добруджанци

25-07-2015, 10:00

Снимка:

снимка, darik

Автор:

ДобричУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

От месото с антракс има в търговската мрежа на Добрич

Домът на пчелите е изграден с пари по програмата за развитие на селските райони

На туристическата карта в Батовската долина се появи Медената къща. Домът на пчелите в село Прилеп е вдигнат с финансиране, осигурено по Програмата за развитие на селските райони, а проектът е подкрепен от Местната инициативна група на Добричката община, пише БНР. Стопанката на къщата Недялка Михова, която е носител на приза "Пчелар на Добруджа" и "Царица на меда", смята своите "работнички" за незаменими и ги нарича крилатите фармацевти на природата.
Най-голямата атракция за туристите в Медената къща са жилищата на пчелите - от най-старите, в пукнатини на скали, до модерните кошери. На зелената поляна има дънери и хралупи, които крилатите работнички също харесват за свой дом. 

Посетителите могат да видят и първите жилища, които човекът устройва за пчелите - глинен кошер, познат в древен Египет, и т. нар. тръвна или плетен кошер от дива лозина, измазан със смес от пръст, дървесна пепел и други съставки, използван по нашите земи. Демонстрационният кошер със стъклени стени събира най-любопитните посетители. Тук може да се проследи всичко в живота на пчелите - от раждането на бебетата, изграждането на пчелната пита до лентяйството на момчетата търтеи.
Своеобразният музей на пчеларството представя и анатомична схема на пчелата, членовете на хвъркатото семейство, най-големите му врагове, от които се пази - мечката, стършела, пчелояда, восъчният молец. Центрофугата, ваната, слънчевата топилка, която превръща старите восъчни пити в "златен восък", са част от оръдията на пчеларския труд, представени в музея.
Недялка Михова казва, че със създаването на Медената къща следва своя дългогодишна мечта, но най-много хвали труда на пчелите. Това е тежък, интелектуален труд, който изисква голяма наблюдателност, ред и дисциплина. Пчелите са не само много работливи, но и паметливи. Преместим ли кошер, до 12 дни се връщат на старото място, споделя наблюденията си стопанката. И добавя: ако и ние, хората, се отървем от хаоса и станем организирани като пчелите, ще постигнем много.