Нов тренд - пият кафе и вино със сламки, за да пазят зъбите си бели

Най-доброто от печата

09-08-2015, 08:17

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

С времето емайлът изтънява и губи своя блясък

Богатите имат твърдо мнение как трябва да се живее и обичат да разпространяват опита си, пише в. "24 часа". Повечето от тях харесват храната си, хубавите питиета, ценят здравето и външния си вид.

Може да се каже, че от тях тръгват модните неща в света. Привилегиите им са много – тези мъже може да носят чанта на кръста, часовник върху ръкава на ризата си и

това да се приеме за нормално в техните среди

И още нещо - когато пият сутрешното си еспресо или чаша вино по време на вечеря, използват сламки. Това е тренд, който тръгна преди време от Ориндж Каунти, където имения притежават едни от най-състоятелните хора в Америка. Тези обноски прихвана и част от елита в Австралия. Сега практиката се разпространява дори в Англия, където обществото се слави със своята консервативност. Напоследък го правят и все повече хора у нас.

Мотивацията на всички е една – сламката предпазва емайла и гарантира бели зъби без петна.

Малко хора си дават сметка, че зъбите са органи, които с годините губят своя блясък, дори понякога изтъняват.

Разбира се, за жълтата усмивка не са виновни само напитките, цигарите или некачествените храни. Всъщност факторите за това са много повече.

Използвайки сламка, вие отпивате директно към задната част на небцето, заобикаляйки зъбите – по този начин предпазвате не само тях, но и цялата устна кухина. Просто малък детайл, за който обаче ще сте благодарни след това.

Затова следващия път, когато пиете кафето си, пробвайте. Ако сте в заведение, ще получите няколко неодобрителни погледа, но въпреки това си заслужава. А

за предимствата на сламката ще се убедите по-късно

в живота - тя предпазва зъбите така, както слънцезащитните кремове кожата ви.

Тенденцията е по-популярна сред жените на 30-40 години. Сравнимо е с кризата на средната възраст при мъжете, когато си купуват луксозни коли – мислят си, че ги правят по-привлекателни и се чувстват така. Нещо подобно изпитват и жените, когато отпиват виното си със сламка.

Но и тук си има трикове – на пазара има метални сламки, които са специално за чай, също и от бамбук, но най-масово се правят от пластмаса. В повечето случаи те не са подходящи за горещи напитки. Защото, когато се нагрява, пластмасата изпуска стирен – безцветна течност, която се смята за канцероген. Затова, ако пиете кафето си със сламка, първо изчакайте да изстине.

Друг е случаят с виното. Щом вече се продават сламки, предназначени за червени сортове като “Пино ноар”, няма по-цивилизовано от това да си го пиете по този начин.

Идеята е на Джени Лафивър, която живее в Ориндж Каунти. Преди няколко години тя организира коледен купон в къщата си. Една от приятелките ѝ казва, че няма да пие вино, защото току-що се е подложила за първи път на естетична процедура за

избелване на зъбите - това е манипулация, след която не трябва да се пие кафе и вино поне 48 часа

Оттам започват да обсъждат как би било чудесно, ако на пазара има нещо, което да предпази усмивката. И докато говорят, домакинята всъщност забелязва колко много хора са с оцветени зъби от виното, дори с т.нар. винени мустаци – причина, заради която дори и най-големите любители на червено вино често го избягват и го заместват с розе.

Малко след това Лафивър се свързва с няколко компании, които поизвеждат сламки - идея, която възприема добре цялото ѝ обкръжение. Тя изпробва около 50 вида – свързва се дори и с фабрика за стъкло, опитва и със сипи – популярен модел чаши за малки деца, които имат удължен капак, от който може да се пие, експериментира и с най-евтините пластмасови сламки за пикник, които са много тънки.

Всъщност иска нещо, което да изглежда като стъкло, но всъщност да е пластмаса. Така достига до винената сламка, за която държи патент – тя е е твърда и права, прилича на прозрачна пръчка за разбъркване на коктейли.

“Някои хора се оплакват, че виното има по-различен вкус със сламка,

но аз не мисля, че това е така. Използването на сламка просто помага на виното да отиде направо в гърлото ”, казва тя.

Всъщност езикът наистина е органът, с който човек открива индивидуалните вкусове – сладост, киселост и т.н.

Въпреки жалбите тя продава около 20 000 винени сламки годишно, като около празниците поръчките се удвояват. Сламките са в пакет по 4 и 12 броя, а цената им е между $ 3 и 8. Клиентите ѝ са главно от Америка, Австралия, а вече и от Европа. Отскоро с нея се свързват и търговците на едро.

Продуктите дори са подредени и на рецепциите на няколко стоматологични кабинета в Америка.

ЕКСПЕРТИ

След избелване избягвайте оцветяващи храни като боровинки и череши

“Ние казваме на нашите пациенти, че те трябва да избягват всички тъмни и оцветяващи храни и напитки (освен червено вино, кафе и чай, храни като боровинки, череши, куркума в ястията) след избелване. Пиенето със сламка определено ще удължи резултатите от избелването”, казва Род Стробър, стоматолог от Сан Диего.

На това мнение е и американският стоматолог Лорин Берланд, който работи в Далас. “Зъбите са най-податливи на оцветяване през първите 24-48 часа след професионално избелване в кабинета. След този период не е необходимо да пиете всеки път кафето си със сламка. Но колкото по-често го правите, това ще намали вероятността от преждевременно оцветяване”, казва той.

В някои стоматологични кабинети в Америка се предлагат сламки за вино, с които пациентите да предпазят зъбите си от оцветяване.

 ИСТОРИЯ

Коктейлите обикновено се поднасят с две сламки, за да може човек да опита всички слоеве на коктейла, без да ги смесва.

- Първите сламки са се появили още в древни времена и са се правили от слама. По-късно само богатите са използвали сламки, изработени от сребро или злато.

- През 1888 г. Мартин Стоун - производител на хартия за цигари, е изобретил първата хартиена сламка. Тя е създадена от висококачествена хартия, съставена от коноп, за да не се разпадне.

- Сламките, които може да се прегъват, са измислени от Джозеф Фридман - агент на недвижими имоти, чиято малка племенница имала нужда от по-удобна сламка за пиене. Така се появява изобретението на Фридман. Само след 10 години той натрупва цяло състояние благодарение на сламките.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен