Проблемът с водите в Лозенец не е от вчера, от 25 години

Туризъм

21-08-2015, 11:01

Снимка:

снимка, globusnews

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Глобяват кмета на Царево заради замърсяването на водата в Лозенец

Кметът на Царево: Общината инвестира сериозен ресурс в търсенето на решение и е некоректно тя да се вини

Проблемът в Лозенец не е от тази седмица, а от 25 години, общината инвестира сериозен ресурс в търсенето на решение и е некоректно тя да се вини, каза пред „24 часа” кметът на Царево Георги Лапчев по повод намерението на МОСВ да му наложи глоба.

В четвъртък от екоминистерството съобщиха, че царевският кмет може да отнесе санкция от 2 хил. до 10 хил. лв. глоба заради установеното замърсяване на морската вода на ивицата Лозенец – централен.

Близо до плажа е дерето, в което е заустена Пречиствателна Станция – Лозенец.
Години наред съоръжението не се поддържаше както трябва, то не беше наше, придобихме го преди 2 г. и инвестирахме поне 100 хил. лв. в ремонт, обследването показа, че това не е достатъчно и започнахме препроектиране, обясни кметът. Той е категоричен, че няма конкретика откъде се е получило замърсяването.

Една от възможните причини е липсата на валежи в района от около месец и половина /за първи път дъжд се изсипа снощи/. Принципът, по който работи ПС-Лозенец е водите от нея /след пречистването/ да се изливат в дере, където се смесват с дъждовните и след това се вливат в морето. Това всъщност е моделът навсякъде, където няма дълбоководно заустване.

Тенденциозна е практиката да се представя община Царево, която е най-зелената част от крайбрежието, като най-замърсена, катогоричен е кметът. Според него на север от общината има други точки, които дори нямат пречиствателни съоръжения. Без съмнение обемът на ПС в Лозенец е недостатъчен и затова правим проект за разширение, но не може да се твърди, че всички случаи на стомашно-чревни разстройства в общината са свързани с този проблем, допълва Лапчев.

Според МОСВ замърсяването е причинено от заустване на непречистени отпадъчни води от канализационната система през аварийния изпускател на входната шахта на Пречиствателната станция.