Кладенец на 2300 години открит в най-пищния дом на древна Аполония

Животът

21-08-2015, 11:37

Снимка:

снимка, 24 часа

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Погребение без аналог озадачи археолозите на остров Свети Иван

Водохранилището е иззидано от бял варовик, археолозите са стигнали до 4 метра дълбочина

В Созопол откриха кладенец на 2 300г., съобщава онлайн изданието на 24 часа. Три цистерни за вода са открити при проучванията на древна сграда в Стария Созопол, най-старата от тях се датира към 3 век преди Христа.
Със сигурност може да се каже, че сме попаднали на най-представителната сграда в Древна Аполония, известна до този момент, досега са проучени около 250 кв.м от нея, все още нямаме яснота за реалните й параметри, каза пред "Твоят ден" шефът на Историческия музей в Созопол Димитър Недев.
Разкопките, които с е извършват под ръководството на Теодора Богданова, са близо до една от основните улици в Стария град - "Кирил и Методий" и привличат вниманието на десетки туристи. Най-често руснаци спират край тях, заинтригувани от масивните зидове между отделните помещения, както и от ясно очертана стълбищна конструкция от огромни каменни блокове.
Древните жители на Аполония при събирането на вода са използвали принципа на артезианските кладенци, т.е. става въпрос за цистерни на различни нива, които се пълнят по модела на скачените съдове, обяснява Недев. Според него проучванията хвърлят светлина върху градския бит и култура през античността, които са най-ясно изразени именно в Аполония.
Тук се е намирал най-пищният дом в древна Аполония, проучен досега.
Последните поучвания на археолозите в Стария Созопол потвърждават тезата за съществуването на устойчива градоустройствена схема, например по трасето на съвременната ул. "Кирил и Методий" е имало антична улица както и обстоятелстово, че в продължение на стотици години сградите са позиционирани на едни и същи места. Открити са достатъчно данни, че в 17-18 век на същото място отново е съществувала жилищна постройка.
Проучваната сграда е съществувала от края на 5 в. преди Христа и през целия 4 в. в първия си период. Особеното в постройката е , че е била стенописана. Този факт, както и просторните помещения - над 20 квадрата - са доказателство, че тук е живял високопоставен жител на Аполония, категорични са археолозите.