Над 200 сорта необичайни домати отглежда мъж от Балчик

Пъстрата колекция вирее в семейната ферма на Николай Канаваров

Над 200 сорта домати отглежда в малката си семейна ферма Николай Канавров от Балчик. От години той произвежда зеленчуци в градината си край морското градче.  Идеята за доматите се ражда от само себе си. Събира сортове от цял свят - Чили, Перу, Непал, Гватемала. Снабдява се с тях основно чрез интернет. Двайсетина сорта са подарък от клиенти, съобщи dariknews.bg.
Доматите са нетрадиционни, необичайни, интересни. Отглежда ги не с цел търговия, а за удоволствие:
„Сеем по няколко семки от сорт, за да сме сигурни, че ще изкараме по две растения, които да поставим в т. нар. изложба. Всичко останало, което е в повече, го сеем в градината", обясни Канавров.
Той подчерта, че независимо от цената, която предлагат клиенти, никога не берат домати от колекцията, а само от градината, за да могат и посетителите, които ще дойдат след това, да се насладят на пълния блясък на изложбата: „По този начин имаме възможност и да отделим достатъчно качествени плодове, от които да вземем семена".
Николай Канавров обясни, че всяка година купуват нови сортове домати.
„Едни събират значки, марки, салфетки - държат ги в класьори и ги показват на приятели и дотам. Аз имам възможност моята колекция да я сложа на такова място и да й се радвам", добави гордо Канавров.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен