Министър Кралев отличи рекордьора от прехода Ком - Емине Божидар Антонов

Авторът на постижението бе награден с почетен плакет

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи почетен плакет на Божидар Антонов, който подобри рекорда на Любомир Палакарчев от 1987 г. за скоростно изминаване на прехода Ком-Емине.  

„Поздравявам Божидар Антонов, който подобри един дългогодишен рекорд с преминаването на Ком – Емине за 10 дни, 5 часа и 10 мин. Като бивш състезател аз съм запознат с начина на подготовка и бягане в планината и се възхищавам на Божидар и Кирил Николов – Дизела, който също вече тръгна по трасето в ново преследване на рекорда“, заяви Красен Кралев.

Министърът бе сред официалните гости на пресконференцията по повод честванията на 120 години от началото на организираното туристическо движение в България и 165 години от рождението на Иван Вазов.


„Искам да отдам своята почит към всички българи, които са работили за туристическото движение и са намерили последователи на любовта си към красивата българска природа и физическата активност. На 27 август преди 120 години Алеко Константинов организира повече от 300 души, които изкачват Черни връх. Вярвам, че Вие ще съберете над 5 000, което показва колко много работа е свършена през годините. Респект на всичко това, което правите, респект за това, че много български деца стават фенове на туристическото движение и имат възможност да опознаят красотата на българската природа“, допълни министърът.
Секретарят на Организационния комитет на „София 2018 – Европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев връчи на Божидар специално изработен медал.
Председателят на Българския туристически съюз Алексей Стоев разясни, че по повод юбилея се организират поредица от прояви, чиято кулминация ще бъде през този уикенд. Сред тях са поднасяне на цветя на морената пред Народния театър, откъдето през 1895 година са тръгнали 300 души за Черни връх, туристическа вечер на хижа Алеко, връчване на юбилейни знамена, поход за изкачване на Черни връх в два лъча, колопоход, поднасяне цветя пред барелефа на Алеко Константинов, концерт на туристически хорове, томбола и др.