Убиецът на двамата US журналисти бил "човешко буре с барут"

Свят

27-08-2015, 10:38

Снимка:

©Ройтерс

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Застреляха американски журналисти в живо предаване (видео)

Трагедията актуализира темата за реформи в оръжейното законодателство на САЩ

Убиецът на двамата журналисти във Вирджиния бе обявен за мъртъв, предаде Ройтерс, като се позова на в. "Вашингтон пост”. Смъртта му е била констатирана в болница, съобщи американският ежедневник, цитирайки полицейски източници.


Вестър Фланаган, на 41 години, застреля в пряк ефир двама свои бивши колеги от местна телевизия в източния щат Вирджиния. Той се прострелял, след като бягал с автомобил, преследван от полицията.


Убийството на двама журналисти в пряк ефир показва необходимостта от реформиране на оръжейното законодателство в САЩ, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от АФП и ДПА.
"Това е пореден пример, че свързаното с огнестрелни оръжия насилие става прекалено често в САЩ”, подчерта Ърнест. Той призова Конгреса да предприеме разумни мерки за ограничаване на този род драми.


Президентът на САЩ Барак Обама лобираше за затягане на контрола над огнестрелните оръжия в страната след масовото убийство на деца в началното училище "Санди Хук” в щата Кънектикът през 2012 г. Тогава Конгресът отхвърли предложенията на Обама.


Междувременно се появиха нови разкрития за извършителя на двойното убийство, идентифициран като Вестър Лий Фланаган. Той е бивш служител на телевизията на двамата убити журналисти WDBJ7.


Фланаган бил проблемен служител и с него се работело трудно, разказаха от медията, предаде АП. Мъжът бе описан от бивши колеги като нещастен и гневен. Той имал навика да търси безпричинно поводи да се прави на обиден от думи на други служители на телевизията.


В крайна сметка Фланаган бил уволнен след поредното му гневно избухване. Наложило се да бъде изведен от сградата на телевизията от полицаи.


Малко след убийството самият Фланаган изпратил дълъг факс с несвързани обяснения до телевизия ABC News, съобщиха от телевизията. В него мъжът споделя, че бил подложен на дискриминация заради това, че е чернокож и гей. В писмото той сам описва себе си като "човешко буре с барут”.


В писмото си Фланагън разказва, че с нападението е отмъстил за стрелбата в Чарлстън на 17 юни, при която 21-годишен бял американец застреля 9 афроамериканци. Фланагън твърди също, че той самият е бил обект на расова дискриминация, сексуални посегателства и издевателства в работата.


На лобното място на журналистите, покрусени съграждани се покланят в тяхна памет и правят мемориал от свещи, цветя и постери с послания.