КЕВР: Одобрихме споразумението между НЕК и "Контур Глобал Марица Изток 3”

Портфейл

27-08-2015, 12:00

Снимка:

©mediapool.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

То засяга изменение на договорките за изкупуване на ел енергия и вече може да влезе в сила

Одобрихме споразумението между НЕК и "Контур Глобал Марица Изток 3”. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред журналисти в сградата на комисията, предаде Фокус.


"На закрито заседание по-рано през деня Комисията за енергийно и водно регулиране одобри подписаното на 14 август тази година споразумение между "Контур Глобал Марица Изток 3” и Националната електрическа компания за изменение на споразумението за изкупуване на електроенергия”, обяви той. Иванов обясни, че това е едно от условията споразумението да влезе в сила.


"По този начин Комисията изпълни своя ангажимент по отношение и на двете споразумения с двете централи в Маришкия басейн. Оттук насетне ще бъде обявен търг чрез официалния вестник на ЕС за намиране на банка-кредитор, която да осигури на НЕК средствата, необходими за финализиране на споразумението и за влизането му в сила”, добави още той.


До 27 август Българският енергиен холдинг (БЕХ) трябваше да подготви документите във връзка с обявата на обществена поръчка за избор на банка или банки, които да осигурят кредит от около 1 млрд. лева на НЕК. Сумата е необходима, за да може Националната електрическа компания да плати дълговете си към "AES Гълъбово Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3", за да влязат в сила новите условия на договорите с двете централи.


По време на официалното честване по случай Деня на миньора министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че задълженията на държавната електрокомпания към двете америакнски централи нарастват и вече са близо 900 млн. лева.Тя обясни също, че с намаляването на цените годишно ще се спестяват 96 милиона лева общо от двете централи, а в рамките на оставащия срок на договора – близо 1 милиард лева.


Тези параметри обаче ще станат факт, едва когато НЕК се разплати с двете централи. След като държавната компания изплати дълговете си, в сила ще влезе споразумение, което предвижда поевтиняване на таксата, която компанията плаща на двете американски централи, за да държат мощностите си в готовност за работа.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"