Борисов: Само изроди могат да оставят живи хора да се задушат в камион

Премиерът с анализ на политическата обстановка в Европа пред младежите от ГЕРБ

Изроди, само така мога да нарека хората, оставили 71 нелегални мигранти да се задушат в камион в Австрия. Това каза днес министър-председателят Бойко Борисов, който направи подробен анализ на кризата с бежанците пред младежите от ГЕРБ, които са събрани край Варна на традиционния вече летен университет. Премиерът потвърди, че България е оказала сериозно съдействие за залавянето на българите, замесени в трафика на хора към Европа. Той обаче беше категоричен, че единственото решение на проблема не са мерките срещу бежанците по границите на страните-членки на ЕС, а справянето с кризите в държавите, от които те идват. „Тези бежанци ще останат в Европа. Трябва да се мисли хората какво ще работят, децата къде ще учат. Емигрантите не отиват нито в САЩ, нито в Русия, а идват в Европа, не само в Германия, но и Сърбия, Македония, Унгария, те са до нас, подчерта Бойко Борисов. Според него социалната система на европейските държави няма да издържи на "цунамито" от преселници, което се надига от Сирия, Либия, Тунис, Мароко, Египет... "Ще имаме все повече демографски проблеми. Няма да издържи и прочутата толерантност на Европа, защото вълната от бежанци ще даде храна на всевъможни националистически движения", прогнозра премиерът.

„Това не е в нашите възможности, ние само понасяме последствията от това и те ще бъдат все по-тежки и по-тежки. Само завчера сме командировали още 80 полицаи по границата с Турция, а това са средства. Дадохме 30 милиона за ограждения, пари които иначе щяха да отидат за детски градини. А тези огради не могат да спрат никого - минават сторици километри, за да ги заобиколят, решат ги, копаят под тях...”, посочи премиерът. Затова той настоява проблемът да бъде сериозно обсъден на конгреса на Европейската народна партия през октовмри и да бъде намерено решение за справяне с кризата в страните, от които идват бежанците. "Не можем да ги спрем със сила, категоричен беше премиерът. Да беше армия срещу нас, да излезем да се защитаваме, но това са жени, деца, бременни, стари хора... Човешки същества, които не бягат от добро, зад гърба си оставят страни, в които режат глави", обясни Борисов.

Според него в условията на бежанската криза, самите държави-членки на ЕС ревизират отношението си към Шенгенското споразумение. "Свободното предвижване в Европа вече е проблем. Системите ни се разклащат вмомента, ако "цунамито" не бъде спряно", каза премиерът. Ако бяхме приети в Шенген през 2011-а, цялата бежанска вълна сега щеше да е през нас, допълни зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него сега решението е България да бъде включвана в шенгенското споразумение поетапно - първо по въздух и море, където нямаме проблеми.

По време на форума заместник-председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че България в момента е единствената страна в региона, която има стабилност по отношение на бежанската криза. „Българските граници са и европейски граници. Важно е да променим отношението на Брюксел относно членството България в Шенген. Важно е да сте там като европейска граница. Възможно най-скоро трябва да се направят стъпки България да стане част от Шенгенското пространство“, категоричен бе Антонио Таяни.