Министър Кралев награди с почетен плакет световната шампионка на 200 метра едноместно кану Станилия Стаменова

Треньорът и легенда в българското гребане Николай Бухалов също бе награден


Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди с почетни плакети световната шампионка на 200 м едноместно кану Станилия Стаменова и нейния треньор Николай Бухалов.

„Завоюваната от теб световна титла е огромен успех и аз ти благодаря за емоциите, които ни донесе с него. Още повече, че през тази година ти стана и европейска шампионка и доказа, че традициите на България в кану-каяка са живи", заяви министър Кралев.

Той пое ангажимент Станилия и нейният треньор да получат всичко, от което се нуждаят за провеждане на нормален тренировъчен процес.

„В момента оборудваме възстановителните центрове на базите „Белмекен" и „Спортпалас". Ще назначим на щат лекари и масажисти, които да се грижат за всички спортисти, които водят подготовка там. Научно-приложната лаборатория в София също винаги е на твое разположение", каза Кралев.

Стаменова разказа на министъра, че от няколко дни тренира и каяк. Тя обаче няма намерение да сменя дисциплината, в която участва. 200 м едноместно кану за жени ще стане част от олимпийската програма през 2020 г.
„Когато започнах с кануто, всички ми казваха, че няма да се справя, но аз доказах, че мога. Сега искам да докажа, че мога да се науча да греба и с каяк", заяви Станилия.

Техниката на гребане между кануто и каяка е коренно различна и участват съвсем различни мускулни групи. За това и не съществува практика едни и същи спортисти да се състезават и в двата стила.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен