Възстановяват над 70 разрушени от потопа през 2014 къщи в Ново Паничарево

Животът

04-09-2015, 11:31

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бедствено положение в Приморско, Ропотамо прелива

Проект на три етапа ще помогне за пълното укрепване

Над 70 къщи пострадаха при наводненията от миналия септември в Ново Паничарево. 58 са домакинствата с постоянно местоживеене, останалите са на хора с временна регистрация. През изминалата една година е възстановена инфраструктурата. Повече от жителите на селото са успели да възстановят имотите си.
Проект на три етапа за цялостен ремонт, реконструкция и брегоукрепване на речното корито, изграждане на нов въжен мост, свързващ селото с парка, и мостово съоръжение под язовирната стена реализира община Приморско за пострадалото село, съобщи кметът на селото Яна Жекова. Мостът под язовирната стена образува тапа и при по-големи валежи създава опасност от наводнения. За тези ремонти средствата са общински. С пари от община Приморско е направено двукратно засипване със скална маса на "изядените" от наводнението дерета, асфалтиране на улици, бетониране на участъци, изграждане на новите мостове
За разрушенията, засегнали моста на главния път, свързващ селото с Приморско, който е под стопанисването на АПИ, са отпуснати пари от държавата. Стойността на този ремонт е 120 хил. лв.
По случай годишната от бедствието в селото ще бъде направен курбан. За дата е определена 8.09.