Добрич получава за реконструкция на градския парк още близо 5 милиона лева

Мисия Добрич

04-09-2015, 14:22

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Посрещаме лятото в обновения градски парк на Добрич

До края октомври ще бъдат изпълнени строително-ремонтните дейности

През месец юли т.г. бе подписан допълнителен анекс към договора за проекта за реконструкция на градския парк в Добрич, съобщават от община Добрич. Допълнителното споразумение е на обща стойност  4 840 940,27 лв., като съфинансирането на общината е в размер  на 242 047,02 лв. Така общата стойност на проекта за обновяване на парка вече е 9 830 645,11 лв.

Проектът стартира още месец май 2013 г. До момента са обновени 226 декара паркова площ. Изцяло ремонтирано е езерото, в което има изградена ледена пързалка, птиче езеро, наблюдателница, беседки, полуостров с места за отдих, както и обособени места за водна растителност. Обновени са мостчетата над езерото и серпентината с многостъпална водна каскада, разкриваща невероятна панорама към парка. Подновени и разширени са 26 дка. алеи, разделени за пешеходци и велосипедисти. Поставени са множество пейки, кошчета за смет и осветителни стълбове с LED осветление. Близо 100 декара тревни площи са подменени, засадени са над 2000 рози и 360 дървета. Ремонтиран е мемориалният комплекс „Хан Аспарух”, където е поставено ново художествено осветление. За домашните любимци са изградени специални места за игра, в които могат да се разхождат на свобода без да притесняват другите посетители на парка. На голямо внимание от деца и юноши, се радва новоизградената скейт-площадка, която е единствена по рода и размерите си за България. Тя се намира в непосредствена близост до новата рок сцена, която тепърва предстои да носи незабравими емоции на добричлии и гости на града

Договорът за строителство на допълнителните обекти стартира на 13.07.2015 г. и до края октомври ще бъдат изпълнени строително-ремонтните дейности. Реконструиращите се в момента  10 броя допълнителни обекти обхващат територия с площ от 251 дка. Обособени са функционални зони за спорт, почивка, игри и забавления. Алейната мрежа се рехабилитира и реконструира (чрез премахване на места на стъпала и стръмни рампи) с осигуряване на максимално удобни и свързани веломаршрути и достъпна среда. Изгражда се трасе за екстремно колоездене през пресечена местност, с естествена почвена настилка, дървени укрепващи елементи, вертикална маркировка и осветление. За нуждите на града, парка и спортна зона „Простор” се реконструира буферен паркинг. Ще се поставят фитнес уреди на открито, включително и за хора с увреждания. Ремонта на ул. „Ген. Колев” (облужваща градския парк) почти приключва –рехабилитират се прилежащите тротоари, уличното платно и осветлението. В по-високата част на парка, южно от р-т „Чифлика” се възстановява кокетна градина в романтичен стил - „Романтика”. Разработени са подходи, архитектурно оформени с арки с увивни растения, възстановява се кръглия фонтан в центъра на градината, предвидени са беседки и ниши с пейки. Всички архитектурни елементи се изпълняват с естествени материали - камък и дърво. В противоположната част на входа на градина „Романтика” е разположен алпинеум. Това е място, което е съществувало преди години, но изоставено във времето. Все още има следи от някогашната малка, пейзажна водна площ. Целия парков елемент се възстановява  изцяло. Арт площадът се прави с модерен облик, с места за експозиция на художествени елементи като скулптури, инсталации и др. В момента се рехабилитира алейната мрежа на спортна зона „Простор”, ремонтират се плочниците, обновяват се изцяло спортните игрища.