Първан Симеонов: Местните избори ще са тест за БСП, останал ли е живец

Най-доброто от печата

08-09-2015, 07:26

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Под повърхността кампанията ще е трескава

Какво да очакваме, съдейки по старта на новия политически сезон, г-н Симеонов?

- Не прилича на нов сезон, а на второ полувреме. Защото видяхте, че започваме точно с онова, с което завършихме - конституционните промени и антикорупционния закон. С два бързи финта тези теми са временно и удобно елиминирани. Иначе любопитният сюжет тази есен е дали, как и с каква скорост ще се развие сближаването между ГЕРБ и ДПС и съпътстващите теми. Разбира се, другото са изборите.

- Ваши колеги прогнозираха вяла предизборна кампания. Доколко ще влияе на участието във вота?

- Не мисля, че ще е вяла. Залогът е голям за всички: за ГЕРБ местната власт е гръбнак, това е самата същност на ГЕРБ; за БСП тези избори са тест останал ли е живец; за ДПС има стръв към разширяване, включително към територии, които досега не са присъщи за движението; за рeформатори и патриоти са много важен шанс да сe укрепят и вкоренят; за АБВ това е жизненоважно. Така че не виждам основания кампанията да е вяла. Пък и да не забравяме преференциалното състезание, което ще загрее страстите.

Може би по-вяло е в темата за референдума - в този си вид той едва ли е особено интересен за мнозина, но и там има време нещата да се развият. Вяло донякъде може да изглежда и поведението на ГЕРБ в някои ключови областни градове, защото в тези градове нужда от рекламна кампания на практика няма да има. Нека не ги изреждам, ясни са горе-долу. Но дори на някои места управляващите да заложат на по-скромна кампания, това не значи, че в цялата страна, особено под повърхността, подготовката за изборите няма да е достатъчно трескава.

- Как ще изглеждат изборите в села като Сладкодум, за чиито двама жители - бивши съпрузи, “24 часа” вече писа?

- Отчайващо. Дано само не тръгнат да строят стадион в това село. Пък и нека си припомним напора на изборни туристи към разни празни села - нещо като електорални бежанци

Не знам докъде стигна заличаването на това безумие, но знам, че демографската катастрофа е факт и българското село от десетилетия е жертва на престъпна политика, регионалните различия в страната също са огромни. Погрешно е да мислим, че демографската криза има само количествени измерения. Тя има и качествени аспекти, свързани с пазара на труда и какво ли още не. Националната ни общност се нуждае спешно от самоуважение и положителен сюжет. И от качествен стандарт на живот, разбира се.

- Преди месец заявихте, че резултатът от парламентарния вот ще е по формулата 5 сигурни и 2 възможни партии в следващ парламент. Има ли изгледи нещо да я промени?

- Да, това показваха данните на “Галъп интернешънъл” в последните месеци. До следващите парламентарни избори има достатъчно време да се променят много неща.

- Скандали в Реформаторския блок заради единната регистрация, която в крайна сметка всички подписаха, разцепление в структурите на БСП във Видин и Пазарджик. Какви ще са последствията в брой гласове на 25 октомври?

- Лоши, разбира се. Разликата между скандалите при реформаторите и тези при БСП е, че първите са свикнали и умеят да преживяват така. Не че и БСП не е виждала скандали, но точно това са изборите, които трябва да покажат дали БСП има сили да премине през този критичен момент. Затова и тези скандали имат допълнителен деморализиращ ефект за партията

- Лидерът на ДПС Лютви Местан пожела поне 40 кметове на общини и обяви, че на места е възможно взаимодействие с други партии. Къде?

- Има райони, където ДПС може да накланя везната в една или друга полза. Сещам се за Североизтока например. В последните години, когато мислим за ДПС, все повече се сещаме и за Северозапада. В последните парламентарни избори ДПС разшири присъствието си там решително. Смесените райони са ясни.

Въобще, ДПС продължава неотклонно по пътя си да заема всичките изоставени места в обществото ни - малцинства, гета, Северозапад и т.н. Така тази партия лека-полека заема мястото, което една смислена лява партия би трябвало да заема. Казвал съм го и преди пред “24 часа”: при концентрация на масовия българин в градовете ГЕРБ се очертава като траен полюс в политиката ни - представител на масовия градски човек ДПС все повече става вторият полюс, протягайки се към всичко отвъд това - маргинализираните общности. Тази странна двуполюсност е тревожна тенденция, защото съдържа опасността за етническо напрежение.

- Как ще се представи АБВ?

- Най-важното за тях е да се вкоренят по места. Затова и тези избори са им наистина важни - АБВ се стреми към структурно изграждане. Защото засега те имат малко аморфна физиономия. Именно местните избори са възможност нещо да изкристализира.

- А националистическите формации?

- Патриотите са много интересно място на политическата ни карта. Струва ми се, че за пръв път официално формации от националистически тип в такава степен участват официално в управленското мнозинство. Това е безспорен успех за тях.

Те успяха и в нещо друго: сдържаха си нервите и намалиха скандалите. Дори и сега, когато се появиха разминавания, това се дължи повече на факта, че те нямат споразумение за местни избори, а не толкова на някакви крещящи различия. Всичко това дава добра инерция, но не знам дали тя ще може да се оползотвори, щом НФСБ и ВМРО ще играят отделно на повечето места. Но нека не забравяме, че в изборната нощ често се броят областните градове, а кандидати на патриотите в някои от тях стояха силно на предишните местни избори - сещам се за Пловдив и Русе, но нека не изреждам, ще пропусна нещо, а и е неприлично рано за прогнози.

“Атака” тича в паралелна писта, но е напипала тънка обществена струна, както обикновено. Тази формация се отличава с рекламна дисциплина, казват си: В идните месеци и години ще се рекламираме по този начин. И го следват. Сега, изглежда, повече обичат Русия, преди това май повече се страхуваха от Турция, междувременно пък мразеха богатите. Успяват да намерят и стриктно да следват сюжети.

- Как ще изглежда битката в София? ДПС например за първи път ще издигне тук кандидат.

- Това е именно в контекста на онова, което споменах за ДПС - опита им за разширяване на електоралната география. В София реформаторите и главно ДСБ ще пробват да се възползват от тежкия момент на БСП и ще се стремят към второ място на кандидата си. Пак казвам, много е рано за прогнози.

- И въпреки това, какви ще са изборните развития в другите областни центрове?

- Най-интересно ще е в местата, където ярки кандидати на самата управляваща коалиция ще мерят сили - такъв потенциал вероятно има на места като Плевен, Варна, а и вече споменах някои други. Интересно ще е и на местата с вкоренени кметове - дали наистина ГЕРБ ще играе срещу тях и дали не си ги е опитомила предварително, дали РБ ще си ги “припознае” убедително. Въобще реформаторите може и да не вземат много като гласове, но медийното им присъствие е гарантирано. Както беше отбелязано в последния анализ на института “Иван Хаджийски”, тези избори може да заприличат на нещо като вътрешни избори в управленското мнозинство. Любопитно ще е и на североизток и северозапад, защото там ДПС може и да определя. Любопитно ще е също как БСП ще се представи в областните градове, най-вече по отношение на кметовете, това ще е лакмусът за състоянието на партията. Въобще, ще имаме поводи да си говорим пак.

- Ще се наложи ли ремонт на кабинета след местния вот?

- Не е невъзможно, но и не виждам пряк смисъл.

- Солидарен ли сте с мнението на премиера Бойко Борисов, че сегашното управление е безалтернативно?

- Не. Но явно ДПС е на друго мнение.