Юнкер обявява плановете на ЕК за бежанците в реч за състоянието на ЕС

Свят

09-09-2015, 08:30

Снимка:

news.ibox.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Обръщението му към ЕП ще се предава на живо по интернет на специално открита видео-страница от 10 ч. българско време

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще представи плановете си за овладяване на бежанския поток към Стария континент в реч пред евродепутатите в Страсбург. Тази сутрин той ще даде първи подробности за приетите снощи от Комисията законодателни предложения за разпределяне на стотици хиляди бежанци от Сирия, Ирак и Еритрея между 22 държави от ЕС, предаде БНР. Очаква се Юнкер да поиска от правителствата повече правомощия за централизиран подход в граничната политика на съюза.
С речта си „За състоянието на съюза“ Жан-Клод Юнкер ще се опита да убеди много скептични правителства и техните избиратели да се откажат от национален суверенитет за определянето броя на хората, които всяка държава допуска законно на своя територия, предоставяйки международна закрила. Става дума за правно обвързващ механизъм, който да задължава всяка страна да приема бежанци, чиито брой вече няма да се определя от националните власти, а от Брюксел.
Целите са 2 – първо да се облекчат със 160 хиляди души Гърция, Италия и Унгария, защото нямат ресурса да подслонят толкова много хора, пристигнали по суша и море. Този брой, обаче ще е само началото. Втората цел е да се гарантира, че нестихващият поток от размирния Близък изток и Африка ще бъде пренасочван равномерно, така че след няколко години да не се натоварват само шепа богати, гостоприемни държави начело с Германия и Швеция, а да има „справедливо разпределение“.
Конкретният брой и проценти на т.нар бежански квоти, ще станат ясни по-късно днес, както и критериите, въз основа на които те се изчисляват. Първоначално лансираната формула беше отхвърлена от правителствата, които имат последната дума за каквато и да било промяна на европейските закони в сферата на правосъдието и вътрешните работи.
Схемата за презаселване няма да отмени отговорността на страни като България с външни граници, да поемат миграционния натиск съгласно Дъблинския регламент, чието нарушаване сега е системно. Напротив, от досегашните сигнали на Комисията става ясно, че със задължителните квоти, „Дъблин“ на практика ще бъде подсилен и наложен централизирано, за което вероятно ще се предвиждат санкции. Пратените с квота сирийци няма да имат избор в коя държава да живеят. Веднъж настанени със статут на бежанци в България например, те няма да имат право да ходят другаде. А дори отново да опитат нелегално да прекосят шенгенските граници до Германия, там няма да имат социални и трудови права и Берлин ще ги връща обратно на София.
В речта си Юнкер ще засегне и притесненията на източноевропейците за слабата охрана на границите и трафика на нелегални икономически мигранти. Тук отново се очаква предложение за повече правомощия за някакъв вид „европейска гранична полиция“. Голяма част от идеите на бившия Люксембургски премиер и екипа му, трябва да бъдат гласувани с квалифицирано мнозинство от вътрешните министри на ЕС в понеделник.
Освен миграцията, в речта си Юнкер ще засегне и проблемите с дълга на Гърция, Украинската криза и референдума във Великобритания за напускане на ЕС. Първото официално обръщение на Жан-Клод Юнкер към Европейския парламент ще се предава на живо по интернет на специално открита видео-страница от 10 часа българско време.