Спецзвено тръгва по петите на каналджиите

Най-доброто от печата

09-09-2015, 08:41

Снимка:

news.ibox.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Настояваме за регистрационни центрове за бежанци извън ЕС

Спецзвено тръгва по петите на каналджиите, които прекарват имигранти през границата на страната ни. В него ще работят представители на МВР и прокуратурата, които приоритетно ще разследват организаторите на тези мрежи. Новината беше обявена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след специална среща вчера сутринта при премиера Бойко Борисов. На нея са присъствали тримата му заместници – Бъчварова, Ивайло Калфин и Меглена Кунева, както и финансовият министър Владислав Горанов и дипломат №1 Даниел Митов. По време на срещата са били уточнени принципните позиции на България по проблемите с бежанския натиск, който се е увеличил четирикратно на нашата бразда
през тази година. Бъчварова беше категорична, че една от основните посоки, по които трябва да работи страната ни е борбата именно с каналджийството. „Тълкуваме тези престъпления като особено тежки и сме внесли в НС предложения за завишаване на наказателните мерки”, обясни Бъчварова. Тя съобщи, че страната ни ще настоява за синхронизиране на националните законодателства в ЕС в посока по-строги мерки срещу трафикантите на хора. Страната ни застава твърдо и зад идеята за създаване на обща европейска прокуратура
„Поддържаме активно партньорско сътрудничество с Европол за разкриване на случаи на трафик, извършени от български граждани на територията на други държави”, допълни силовият министър. Тя отчете, че страната ни застава зад актуализацията на мерките за справяне с бежанските потоци и квотното им разпределение в страните от ЕС.
„България вече заяви, че ще приеме 500 новопристигнали бежанци. Приемаме с разбиране необходимостта този брой да бъде увеличен, като признаваме прилагането на общия принцип спрямо всички държави”, посочи още Бъчварова във връзка с очакваното днес решение на ЕК за новото преразпределение на имигрантите.
„Необходимо е да не спират усилията за намиране на решение на кризите в държавите - източници на мигрантските потоци. ЕС трябва да намери начин за спиране на конфликтите, които застрашават живота на гражданите на тези държави”, заяви още Бъчварова.
Страната ни застава зад идеята да се изградят регистрационни центрове не само в Гърция и Италия, но и в страните извън съюза. Представителите на правителството уточниха, че те трябва да бъдат в основните страни на произход на имигрантите, както и в погранични на тях държави.
„Ще настояваме за промяна на споразумението от Дъблин”, заяви още вътрешният министър. То урежда връщането на бежанците в първата държава от ЕС, в която са били регистрирани. Според вътрешния ни министър трябва да се въведе единен статут за целия ЕС. Бъчварова настоя още да се направи списък на сигурни страни на произход и да се води активна
политика на връщане на имигрантите
идващи от тях. По думите на вътрешния министър правителството работи активно по политиките на интеграция на бежанците, но когато конфликтите в родните им държави се успокоят, те трябва постепенно да бъдат върнати там.
„Въпреки че страната ни е най-прякото трасе на бежанците от Турция към Западна Европа, ние успяваме да не допуснем неконтролирани от нас притоци на хора”, отчете Бъчварова.