Елизабет ІІ поставя рекорд по най-дълго управление на монарх във Велкибритания

Свят

09-09-2015, 09:34

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Само други 4-ма монарси са били на трона повече от 50 г.

Днес британската кралица Елизабет II поставя рекорд.Тя вече е най-дълго управлявалият монарх във Великобритания с 63 години и 7 месеца на трона, което е повече от постижението на собствената си пра-пра-баба кралица Виктория.

Само четирима други британски монарси са царували повече от 50 години. Светът се е променил твърде много, откакто през 1953 година новата кралица бива коронована. Когато Елизабет сяда на трона, Великобритания все още има колонии, днес от империята е останала само сянката. Самата представа за монархията и нейните функции в обществото претърпява коренна промяна.

Нейният баща, крал Джордж VI умира година по-рано. Той поема короната, след като брат му Едуард VII абдикира в негова полза, за да се ожени за голямата си любов, разведената американска Уолис Симпсън. Докато за Джордж това е шокираща промяна, за неговата дъщеря това не е така.  Младата принцеса отрано се е подготвяла за задълженията си като бъдеща кралица.

Животът и царуването на 89-годишния днес монарх са белязани от твърде много и съдбоносни политически събития, както и от скандали в кралското семейство.

Нейно Величество надживява предшествениците си на британския престол, през 6-те и десетилетия управление се сменят десетки премиери (от Уинстън Чърчил до Дейвид Камерън); преживява Втората световна война; принудена е да преглътне разводите на три от децата си, почти немислими доскоро за британски принцове, докато тя и днес е за пример със своя 70-годишен брак; смъртта на бившата си снаха принцеса Даяна, обичана от народа, но твърде свободолюбива за кралското семейство, атентата в Лондон, вота за независимост в Шотландия и други.

На достолепната си възраст тя все още изпълнява перфектно своите задължения и не дава знаци, че смята скоро да се оттегли, въпреки че постепенно съкращава международните си визити. Не се очаква датата да бъде отбелязана с тържества. Традиционно, Елизабет прекарва своята лятна почивка в Шотландия и вероятно ще присъства на откриването на новата железница.

Премиерът Дейвид Камерън заяви по повод на юбилея, че британската кралица е остров на стабилност в един непрекъснато променящ се свят и нейната всеотдайна служба в името на страната и поданиците й печели популярност по целия свят.