КЗП хвана фирма за бързи кредити "в крачка"

Портфейл

09-09-2015, 14:06

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Експерти съветват потребителите да внимават при подписване на анекси

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на фирма за бързи кредити да подвежда своите клиенти при сключване на допълнително споразумение.


Става въпрос за клиенти, които са просрочили задълженията си по вече отпуснат заем, на изгодни условия. Специалната оферта е за един месец безлихвен заем, след изтичането му потребителят дължи единствено главницата.


Ако клиентът не успее да върне сумата в срок, търговецът го е подтиквал да сключи допълнително споразумение, чиито общи условия предвиждат при забавяне на дължимите суми по кредит потребителят да заплати лихви и такси в по-висок размер от предвидените в Закона за потребителския кредит (ЗПК).


Според Закона за потребителския кредит при просрочие кредиторът има право на обезщетение за забава в размер само на законната лихва върху неплатената в срок сума.


Експертите на КЗП съветват потребителите преди да подпишат споразумение към вече сключен договор внимателно да изчислят дали при новите условия действително биха заплатили по-малко в сравнение с това, което дължат според действащия контракт или ЗПК.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"