Кабинетът "Борисов" разреши на държавните чиновници да стачкуват

Политика

09-09-2015, 14:32

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Висшият ешалон може само да се закичва с лентички в знак на съпричастност

Част от чиновниците ще могат да стачкуват. Това приеха министрите от втория кабинет "Борисов" на редовното си заседание на 9 септември.


"С предложение на правителството до Народното събрание за промени в Закона за държавния служител се уреждат правото на стачка и на колективно договаряне на държавните служители.
Промените са свързани с привеждане на българското законодателство в съответствие с международните правни ангажименти на страната ни", гласи съобщението на пресслужбата на Министерския съвет.


В проекта се уреждат въпросите, които могат да бъдат предмет на колективния договор в държавната администрация. Регламентира се също правото на стачка на държавните служители и категориите ръководни служители, които не могат да стачкуват. Ще се установи също и липса на дисциплинарна и имуществена отговорност при участие в законна стачка.


Според проекта, когато органът по назначаване не изпълни поети задължения, държавните служителз, без висшите държавни служители имат право на стачка като временно преустановят изпълнението на служебните си задължения.


Висшите чиновници, които нямат право на ефективни стачни действия, могат да си окачват по една лентичка на ревера в знак на съпричастност към протестиращите си служители.