Ще осигурим "бърза писта" за сини карти на чуждестранни специалисти

Мисия Пловдив

10-09-2015, 14:33

Снимка:

©Наташа Манева

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Президентът и вицепремиерът Бъчварова се включиха във форума "Аутсорсинг дестинация България"

Една от най-важните ни задачи е осигуряване на бърза писта за издаване на сини карти за специалисти от други държави. Това заяви в Пловдив вицепремиерът Румяна Бъчварова, която присъства на откриването на втората национална конференция "Аутсорсинг дестинация България".


Тя подчерта, че през следващите 10 години трябва да се осигури обучение на поне 30 000 високо квалифицирани кадри за сектора. Вицепремиерът подчерта, че за да се даде тласък на икономическото развитие в много скоро време трябва да се приемат 2 законопроекта, които вече са подготвени и предстои да бъдат разгледани на министерски съвет.
Това е законът за електронната индентификация и законът за електронното управление.


Президентът Росен Плевнелиев, който също участва във форума посочи, че по въпроса за ускоряване на сините карти не може да има никакви дебати. По думите му в момента България е 3-та в световната класация за най-привлекателни аутсорсинг дестинации. За последните 10 години приходите на компаниите у нас, работещи в сектора са се увеличи със 600 процента.


Няма да обвързваме приемането на бежанци у нас с Шенген, каквато позиция заяви Румъния, каза в Пловдив вицепремиерът Румяна Бъчварова.


Тя подчерта, че страната ни ще изпълни задълженията си и ще положи усилия за интеграция на бежанците у нас и за обучение на техните деца.


Бъчварова добави, че България има свое предложение по въпроса за имигрантите, което ще постави за обсъждане в Брюксел, но отказа да обяви какво е.