12 416 души са минали през Спешното на МБАЛ-Бургас през лятото

Животът

11-09-2015, 10:58

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Много малък спад на чуждите туристи по Южното Черноморие

27-годишен моторист прекара почти месец под грижите на лекарите в Реанимация

Общо 12 416 души са потърсили помощ в Спешното отделение на МБАЛ-Бургас през  месеците юни, юли и август, като от тях 20% са деца. Броят на хората в тежко състояние, при които се е наложила хоспитализация, е 5731.

„Най-натоварен беше месец август с 4704 пациенти. В почивните  дни пациентопотокът достигаше до 220 души на денонощие при обичайна бройка извън летния сезон около 120 души”, съобщи началникът на Спешно отделение д-р Лилия Линкова. Най-често пациенти са приемани с  комоцио в следствие на катастрофи, сбивания в нетрезво състояние при по-младите и случайни падания при по-възрастните. По 100 души на месец, предимно над 50-годишна възраст, са преглеждани след падане или световъртеж и загуба на съзнание. Удавниците, които са спасени това лято, са 15 души, като 5 от тях са чужденци. Пострадалите в  автомобилни катастрофи са сравнително малко, но предимно с  тежки наранявания. Голям процент от потърсилите помощ  са блъснати пешеходци и хора с алкохолна и медикаментозна интоксикация.

Това лято в МБАЛ-Бургас са приети рекорден брой мотористи – над 10 мъже на възраст между 22-35 години, като  всички са били със съчетани травми. Въпреки предпазните каски, при катастрофа с мотор най-честите увреждания са на  лицевия череп, гръдния кош, горните и долни крайници, а възстановяването продължава седмици след изписване от болницата.

„Най-тежкият случай е на 27-годишен мъж от Бургас, който бе приет в Реанимация на 19 юли след катастрофа с мотор около Слънчев бряг. Мъжът бе с политравматизъм,  с тежка дихателна недостатъчност и със счупвания на ръцете и краката. Наложи се да му бъде направена коремна операция, както и други интервенции. През цялото време, той бе под постоянното наблюдение на лекарите в Реанимация, където остана близо месец”, обяснява д-р Даниела Люцканова от Отделението по анестезиология и интензивно лечение (Реанимация).

В същото отделение е  спасен животът  и на две момчета на 16 и на 18 години, които са изпаднали в кома след тежка катастрофа, станала на 25 юли в Созопол.

„От тази катастрофа в МБАЛ-Бургас бяха приети общо 5 души, които са пътували заедно в лек автомобил. Трима бяха преведени в Реанимация в крайно тежко състояние, а други двамата в Отделението по ортопедия с фрактури на крайници и ребра. На част от пострадалите бяха извършени коремни операции. Най-тежко пострадалите бяха близо седмица в кома, но за щастие дойдоха в съзнание. Всички вече са изписани и в момента се възстановяват”, казват лекарите, които са спасили живота и на петте момчета.