Джулиън Асандж: Още от 2006 г. САЩ са планирали да свалят правителството на Сирия

Свят

12-09-2015, 10:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Планът е бил на бившия посланик на САЩ в Сирия Уйлям Робък

Основателят на „Уикилийск“ Джулиън Асандж разкри план на бившия посланик на САЩ в Сирия Уилям Робък от преди девет години, насочен към свалянето на режима на Башар Асад, използвайки екстремисти, предаде сирийската държавна информационна агенция SANA.
Асандж планира да издаде книга за „Уикилийкс“. В главата, посветена на Сирия, Асандж разкрива, че бившият посланик на САЩ в Сирия Уилям Робък през 2006 г. е изпратил към Държавния департамент анализ за възможните начини „да се наложи параноя в сирийското правителство, така че то да бъде накарано да реагира прекалено силно, да се накара да се страхува от преврат, което да е сигнал за ислямистите да действат“. Самият Асандж разкрива, че част от публикуваните доклади са неясни и че е необходимо „четене между редовете“, за да се разбере съдържанието им, а именно, че САЩ са имали план за намеса във вътрешните работи на Сирия.
През този юни Асандж публикува документ на външния министър на Саудитска Арабия, разкриващ, че е имало споразумение между неговата страна, Катар и Турция за свалянето на Башар Асад.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен