Борисов: В Европа само Берн има по-добър завод за отпадъци

Мисия София

14-09-2015, 13:21

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Стартът на площадка "Садината" спира наказателната процедура на ЕК срещу България

Амбицирахме се да направим най-доброто нещо, което е правено на Балканите. В Европа само Берн има по-добър завод. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на завода за механично-биологично третиране на отпадъци на площадка "Садината”, в с. Яна, район "Кремиковци”.


С пускането на завода за преработка на отпадъци на София се спира наказателната процедура на ЕК срещу България, която тече от години, оповести още премиерът.


"Преди няколко години като кмет заварих затворено депо в Суходол и балиращи машини. Видях тук много общински съветници - от БСП, ДПС, ГЕРБ, СДС. Искам да се обърна към тях и никога да не допускаме чрез политика и лични амбиции на лидери на партии да се подлага на риск здравето на един град. Този завод е 100% на софиянци, няма мечки, вълци и лисици. Благодаря на моя приятел Станишев за маковете, които посади тук. Сега са изкуствени, но на пролет всичко ще е в макове. Благодаря му, защото това ни амбицира и ето го завода", каза Борисов.


Той благодари лично на зам.-кмета на София по екология Мария Бояджийска за изключителната й експертиза и разказа как един ден, когато още бил кмет, тя влязла при него и му казала, че не е мъж, ако не отвори депото в Суходол. И Борисов отворил депото. То продължило да работи още 7 години и така били спестени милиони левове.


Премиерът благодари и на посланика на България в Швейцария Меглена Плугчиева, че като вицепремиер по еврофондовете преди години не е изпълнила задачата да не допусне проблемът с отпадъците на София да бъде решен.


"Такива бяха времената тогава, Бойчев (бел. ред. - Жельо Бойчев е депутат от БСП и дългогодишен общински съветник на червените в София). Тогава беше друго, сега сме толерантни и европейци", каза Борисов. Той отбеляза и приноса към проект на бившия екоминистър в кабинета "Орешарски" Искра Михайлова, която подкрепяла проекта, въпреки че имала задача ГЕРБ да бъде унищожен.
"Бяха ми го прикачили като камък на шията", заяви Борисов.


Премиерът помоли археолозите, които работят по трасето на Северна скоростна тангента в София да ускорят темпото, защото обектът трябва да е приключил до 30-и декември. В противен случай, България ще връща на Брюксел 230 млн. лв.