Кери и Лавров обсъдиха сирийския конфликт в нов разговор по телефона

Свят

16-09-2015, 11:35

Снимка:

©frognews.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Руският дипломат подчертал нуждата от единен фронт

Държавният секретар на САЩ Джон Кери разговаря с руския външен министър Сергей Лавров за трети път през последните 10 дни, предаде Асошиейтед прес.
Кери е искал да обсъди конфликта в Сирия, съобщи Държавният департамент на САЩ,
цитиран от Ройтерс.


Говорителят на Държавният департамент Джон Кърби не съобщи подробности за разговора между двамата първи дипломати, но каза, че Лавров е подчертал необходимостта от единен фронт за борба с терористичните групировки в Сирия.
Според АП Кери е искал да изясни целта, с която Москва укрепва военното си присъствие в Сирия. Той е предупредил, че евентуална подкрепа за Асад само ще удължи сирийския конфликт.


Представители на САЩ съобщиха миналата седмица, че Русия засилва военното си присъствие в Сирия. Те изразиха и опасения дали Москва не засилва подкрепата за режима на Башар Асад, припомня Ройтерс. Агенцията добави, че според съобщение на сайта на руското външно министерство, Кери и Лавров са обсъдили украинската криза и стъпки за намаляване на напрежението на Корейския полуостров.


По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че е невъзможно групировката "Ислямска държава" да бъде победена без сътрудничество с Дамаск и призова други страни да се присъединят към тази кауза, припомня АП. Очаква се тази седмица Кери да посети Лондон, за да разговаря с британския външен министър Филип Хамънд и с външния министър на Обединените арабски емирства, пише БТА. Очаква се освен кризата в Сирия Кери да обсъди с Хамънд и мигрантската криза в Европа, предаде Ройтерс.


Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че е възможно президентът на САЩ Барак Обама да се обади на руския си колега Владимир Путин през идните дни. Той не изключи и среща между двамата в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН. Представители на американската президентска администрация обаче уточниха, че позицията на САЩ за руските действия в Сирия не се е променила от миналата седмица. Тогава Обама заяви пред американски войници, че Асад е "обречен на провал", няма легитимност да управлява Сирия и сътрудничеството с него е контрапродуктивно.