Европейският комисар по транспорт Виолета Булц открива ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА

Седмицата е част от целогодишната кампания „Do the right mix – Придвижвай се разумно!“, която стартира третия си сезон у нас през септември

Европейският комисар по транспорт Виолета Булц даде старт на редица инициативи за устойчив транспорт при откриването на ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА (16-22 септември) в Европейския парламент. Един от акцентите в тазгодишното издание на EUROPEANMOBILITYWEEK е денят без автомобили, по време на който големите градове ограничават частично моторизирания трафик, допускайки само пешеходци, велосипедисти, обществен транспорт и екологично чист транспорт (като електромобили и др.) в определени централни части. Тази година, със събития, свързани с устойчивия транспорт, в кампанията се включват около 2000 европейски градове.

В изявление преди откриването на инициативата европейският комисар по транспорта Виолета Булц заяви: “EUROPEANMOBILITYWEEK ни напомня, че всеки един от нас има своята роля за промяната. Ако изберем да ходим пеша и да се движим с велосипед по-често, да предпочетем колективен или обществен транспорт или да комбинираме тези начини на устойчиво придвижване, Европа може да пожъне значителни социални ползи. Взети заедно, индивидуалните ни усилия могат да намалят емисиите на въглероден диоксид (CO2), задръстванията в града, шума, пътните инциденти, замърсяването на въздуха и да създадат по-добра мобилност.” Пълното изявление Виолета Булц можете да видите тук 
От юни 2015 г. „Европейската седмица на мобилността“ и „Do the Right Mix – Придвижвай се разумно!“ обединяват инциативите си за целите на по-мащабна и интегрирана кампания за градска мобилност.

У нас европейската кампания „Do the Right Mix – Придвижвай се разумно!“ се координира на национално ниво от Министерството на околната среда и водите и освен темата за комбиниране и промяна на начините на придвижване ще постави акцент върху чистотата на въздуха в градовете. „Докато в повечето европейски градове автомобилите са основна причина за високите нива на азотни оксиди, у нас те са сериозен източник на фини прахови частици. Това се отнася особено за старите дизелови автомобили. Министерство на околната среда и водите (МОСВ) полага сериозни усилия при справянето с проблема за замърсяване на атмосферния въздух. Освен текущите задачи, които изпълняваме в момента, в ход са промени в законодателството. Те ще дадат възможност за прилагане на мерки, които ще ограничат вредното въздействие върху атмосферния въздух на двата основни източника на замърсяване в градовете - битовото отопление и транспорта,” споделя по темата министър Ивелина Василева.

Както посочи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в своята реч за състоянието на Съюза, битката срещу промените в климата ще бъде спечелена или загубена именно в градовете, където живеят 75% от европейците и където се консумира 80% от енергията в Европа. Тазгодишното издание на EUROPEAN MOBILITY WEEK ще се фокусира върху мултимодалността – възможността гражданите да избират, променят и комбинират различни начини на придвижване.

EUROPEANMOBILITYWEEK допринася за политиките на Европейския съюз по транспорт, промени в климата, енергийна ефективност и устойчиво развитие на градовете. Инициативата също така информира обществото за устойчивата мобилност с послания, достигащи до около 170 милиона души в Европа и извън нея.