Митов: Русия да спре с условията към САЩ и коалицията срещу ИД

Политика

18-09-2015, 15:53

Снимка:

©Любомир Спиров

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Нужни са мерки за обезкуражаване на бежанския поток към ЕС, настоява външният министър

Русия трябва да е част от решението, а не чрез императивни действия да налага условия, които поставят останалата част от коалицията срещу "Ислямска държава" в трудно положение, заяви външният министър Даниел Митов по време на срещата на министрите по пътна инфраструктура, цитиран от forumnews.bg.


Коментарът на Митов идва след като външният министър на Русия Сергей Лавров призова САЩ и техните съюзници да приемат сирийското правителство, начело с президента Башар ал Асад, като партньор в борбата с терористичната групировка "Ислямска държава" и предложи да сподели с Вашингтон всякаква информация за военните си доставки за Дамаск.


Руският първи дипломат заяви, че водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак би трябвало да координира действията си със сирийското правителство в съответствие с международното право.


"ЕС изглежда нерешителен и неспособен да взима бързи и ясни решения, за да отговаря на кризата с бежанците", каза още външният министър.
Според Митов трябва да се вземат мерки за обезкуражаване на потока към ЕС. Определянето на квоти било временно решение, което стимулирало бежанците.


"Миграционният натиск трябва да се обезкуражава чрез изграждане на центрове извън границите на ЕС и отправяне на ясното послание, че бежанският статут не предоставя на никого правото да остане завинаги в рамките на държавите членки. Трябва да се засили охраната на границите на Европа и борбата с трафикантите на хора, които правят големи печалби, а наказанията за тях са никакви. Този бизнес няма да изчезне веднага дори и да бъде разрешен проблемът в Сирия", каза още Митов и отхвърли възможността България да се съгласи на нейна територия да бъде определена буферна зона за бежанци. Според министъра трябва да има финансова помощ от ЕС за Турция, Ливан и Йордания, които са приели най-много бежанци.

 Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"