Днес се състоя церемонията по откриването на Европейското първенство по петанк за мъже

Френския посланик дава подкрепа за идеите на арх.Николов

Днес арх. Илко Николов под патронажа на посланика на Република Франция в България Негово превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан, взе участие в откриващата церемония на Европейското първенство по петанк за мъже, която се състоя в спортната зала на курортен комплекс "Албена".

"Като приятел на този спорт и с принос за развитието му в Пловдив съм съдействал на пловдивските клубове за предоставяне на терен и изграждане на 5 бр. игрища на територията на стадион Пловдив. Играя тази игра, без да участвам в клубове, имам собствен комплект топки за игра /френски/" сподели арх.Николов, пред наш репортер. "С посланика разговаряхме на тема архитектура в Пловдив, помолих го да ме свърже с архитекти в Париж, които разработват пешеходна и плажна зона по лявата страна на Сена, в контекста на социализирането и благоустрояване на р. Марица - тема, по която работя като архитект и като член на БЕС, тема по която проведох пленер, който се състоя през 2007 г. - заяви кандидатът за кмет на Пловдив арх.Илко Николов. Френският посланик изрази съжаление, понеже е бил планирал да посети пловдивския архитектурен форум, но е бил възпрепятстван.

В събитието участие взеха спортисти от 34 европейски държави, като сред тях са и представители на най-силните отбори в тази дисциплина от Франция, Испания, Белгия и Италия. В рамките на Европейското първенство по петанк за мъже беше представен и българският национален отбор, от които двама участника са пловдивчани.