С национална научна конференция в Добрич започнаха тържествата за Йордан Йовков

Мисия Добрич

29-09-2015, 13:31

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

По повод 135-годишнината от рождението му

С национална научна конференция в Добрич започнаха тържествата за 135-ата годишнина от рождението на Йордан Йовков.
В дома-паметник на писателя литературоведи от цялата страна представят най-новите изследвания за творчеството на класика под наслова "Йордан Йовков - мъдрият мълчаливец на българската литература". Нека в храма на Йовков - пазител на негови ръкописи, снимки, документи, прозвучи нов, модерен прочит на текстовете на писателя, които ни връщат към нашите корени, към ценности и идеали, независещи от границите и времето. Това заяви при откриването на форума заместник-кметът на Добрич Пламен Ганчев, който е сред архитектите, проектирали сградата, съобщава БТА.
На конференцията днес и утре ще бъдат представени повече от 40 доклада от изследователи от Института за литература при БАН, Софийския университет "Свети свети Климент Охридски", Нов български университет, Великотърновски университет "Свети свети Кирил и Методий", Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", Бургаския свободен университет и други висши учебни заведения, средни училища и музеи.
Участниците във форума ще посетят село Красен, където писателят е учителствал през 1907-1912 година. Старата прогимназия, Филиповата кръчма, в която белетристът е откривал сред местните селяни прототипове на своите герои, новата музейна експозиция за писателя са включени в литературния маршрут.