БСП иска оставката на Ненчев, ДПС - Консултативен съвет за Сирия и бежанците

Политика

01-10-2015, 11:23

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Опозицията сипе декларации от парламентарната трибуна, покрай законопроекта на МО

БСП поиска оставката на министъра на отбраната Николай Ненчев. Оставката беше поискана в декларация, прочетена от парламентарната трибуна от заместник-председателят на парламентарната група на БСП лява България Атанас Мерджанов. Конкретният повод е законопроекта на МО, с който се разрешава чужди самолети да охраняват въздушното ни пространство.


Наред с международната политика, смятаме, че вътрешната е не по-малко важна. ПГ на БСП настоява за оставката на Николай Ненчев и за незабавното му отстраняване от поста министър на отбраната, се посочва в декларацията на БСП. "Призивът ни е отправен към самия Ненчев, но преди всичко към премиера Борисов и подкрепящите правителството политическите формации”, добави Мерджанов, предаде Фокус.


Мерджанов се обърна към подкрепящите правителството партии като призова, ако им е останало поне малко чувство за дълг и отговорност, да ги подкрепят, за да бъде прекратена подигравката с българската армия и заедно да се опитат да се справят с последствията от пагубното управление на сектора в последната година и половина.


Президентът да свика незабавно Консултативен съвет по национална сигурност за кризата в Близкия Изток и проблема с бежанците. Това заяви от своя страна лидерът Лютви Местан в декларация от парламентарната трибуна, предаде "24 часа".


"След като и лидерите на САЩ и Русия са с различни позиции за решаването на проблема с "Ислямска държава" и поради невъзможността да се постигне обща позиция на съвета на ООН, трябва да помислим как да се защити интереса на ЕС и на общото ни пространство", заяви Местан.


"Държавата ни трябва да има ясна обща позиция, с която да участва на заседанията в Брюксел", заяви Местан. "За защитата на интересите на ЕС не може да са отговорни само началниците в Брюксел, но и всяка държава-членка", допълни той.


"Бежанската криза засега подминава България, но никой не е наивен, че България може да остане остров на сигурността", допълни лидерът на ДПС.


И припомни позицията на движението, че най-адекватен отговор на бежанската криза е разширяването на зоната за сигурност на ЕС чрез разширение на съюза по посока на Западните Балкани и Югоизточна Европа. Тази позиция бе подкрепена и на срещата на либералните лидери от Европа в София преди дни.