МС заделя 2 млн. лева за контрол по стратегията за ромска интеграция

Политика

06-10-2015, 10:34

Снимка:

©Ройтерс

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Проектът за изграждане на "Система" трябва да приключи до края на годината

Общо 2 000 000 лв. ще даде Администрацията на Министерския съвет за "Разработване и внедряване на система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020".


Това стана ясно от обявена обществена поръчка по един от подпроектите, чиято крайна цел е създаването на "Система"-та за мониторинг на ромската интеграция, предаде БГНЕС.


Поредният проект, посветен на интеграцията на малцинствата, се финансира по новата европейска програма "Развитие на човешките ресурси 2014-2020". Така управляващите продължават наложената "традиция" от стария програмен период за разходването на финансов ресурс от еврофондовете за изготвянето на анализи, концепции и стратегии, а не за реални инвестиции в приобщаването на ромската общност.


Конкретната обществена поръчка, която е обявена от Националния съвет по етническите въпроси, който е към Администрацията на Министерски съвет, е за "преглед, анализ и оценка на законодателство, структури, системи, добри практики за провеждане на мониторинг, оценка, контрол, мрежа от заинтересовани страни с фокус върху ромите, които да подават данни и информация към "Система"-та и възлиза на близо 200 000 лв. Изпълнителят ще се избира на база "най-ниска цена". Кандидатстващите трябва да разполагат и с редица "експерти" по етнически въпроси, статистика и др.


След изготвянето на анализа на българското законодателство, отделните структури и идентифициране на добрите практики при ромската интеграция, от Националния съвет, който се явява бенефициент по ОП "Развитие на човешките ресурси 2014-2020", ще обявят и други обществени поръчки, с които ще се осъществят следните четири дейности: изготвяне на концепция на "Системата"; нейното изграждане, пилотно тестване и обучение; организация и управление на проекта; информация и публичност". От документацията става ясно още, че максималната допустима сума за реализирането на "Система"-та e 2 млн. лева - 1,7 млн. лв. от еврофондовете и 300 000 лв. от националния бюджет. Част от средствата ще отидат за закупуване на сървъри със система за архивиране, компютъри и обучение на общо 600 експерти, както и за възнаграждения на екипа по проекта.


Основната цел на Проекта, възлизащ по предварителни разчети на до 2 млн. лв., е да подпомогне интеграционните политики, като създаде ефективна система за регулярно и системно информационно осигуряване, наблюдение, оценка и контрол на постиженията/неуспехите от провежданата Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 г. и други интервенции, насочени към подобряване на ситуацията на ромите в България.


По всичко изглежда старта на процедурите по изпълнение на проекта са изключително закъснели. В документацията е посочено, че продължителността на проекта е девет месеца и с планиран край на изпълнение 31 декември 2015 г., което означава, че със сигурност ще бъде направено искане за удължаване на срока на изпълнението на дейностите по проекта.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен