Фермери, ветеринари и лекари се срещнаха с експерти от МЗХ и БАБХ

Животът

12-10-2015, 15:40

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Най- честите въпроси са свързани със закъсненията при профилактика на животните

Фермери, ветеринари и частно практикуващите лекари от област Велико Търново се срещнаха с представители на Министерство на земеделието и храните и Българска агенция по безопасност на храните. Целта на срещата е земеделските стопани да се запознаят с проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за ветеринарно- медицинската дейност, каза пред радио Фокус Николай Маринов, директор Дирекция „Земеделие и регионална политика” при Министерство на земеделието и храните. Фермерите и ветеринарите се запознаха и с епизоотичната обстановка в страната, Балканите и Европа. Най- честите въпроси, които са се откроили на проведените срещи между фермерите и експерти от МЗХ и БАБХ са свързани със закъсненията при профилактика на животните, посочи Николай Маринов. Той добави, че да за се избегнат подобни ситуации тази година обществената поръчка за прегледа на животните е направена за следващите три години.
Подобни срещи с фермери и ветеринари вече са проведени в Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Стара Загора, Перник, Кюстендил, София, Монтана, Видин, Враца, Плевен. В близките дни срещи ще се проведат в Ловеч, Добрич, Силистра и Русе.
Николай Маринов съобщи, че предстои Изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползване на земеделските земи в частта пасища.