Арх. Илко Николов: Инвестиции в образованието и по-високи заплати за учителите

Благополучието на едно общество се постига с качествено образование. Пловдив е университетски град, тук има професионални училища, но въпреки това качеството на образование не отговаря на потребностите на бизнеса, а за него са нужни подготвени кадри. Липсва реална връзка между образованието и трудовия пазар. Големият брой повтарящи ученици и тези, които отпадат от образователния процес, особено в етническите квартали, са друг от основните проблеми в Пловдив. Това сподели арх. Илко Николов, кандидат за кмет на коалиция ПЛОВДИВ УТРЕ, с №15 в интегралната бюлетина.

Въпреки реализираните проекти за саниране на някои общински училища по линия на Международен фонд „Козлодуй”, все още инвестициите в училищната база не са на необходимото ниво. Не на последно място е и заплащането на учителите, което е демотивиращо и процентът на млади учители в системата е нисък.

Проблемите са ясни, нужно е да се работи по тяхното отстраняване. Освен стратегическите програмни документи, които трябва да се изработят, трябва да изградим реално действащо институционално партньорство, допълни арх. Николов. Според него общината трябва да окаже експертна помощ за участие на училищата с проекти по европейските програми. Така директорите и училищата няма да бъдат принудени да разчитат само на делегираните бюджети, а ще бъдат мотивирани да печелят европейско финансиране за проекти, отговарящи на конкретните им потребности.

Нужно е да се изработи адекватна на нуждите и спецификата на училището квалификация, свързана с прилагането на иновативни методи на преподаване. Учителите трябва да бъдат по-близо до своите ученици, които имат различни потребности от знание, в сравнение с преди 10 или 20 години. Това ще намали процента на отпадналите ученици и ще повиши подготвеността на завършващите училище за навлизане на трудовия пазар. Проблемът с отпадането на учениците е особено осезаем в етническите квартали на града и там е необходимо да бъде изградена мотивираща среда за изява и развитие, обяснява арх. Николов. Така ще бъде постигната и интеграцията на различните етноси. Пътят е този, чрез общински ресурси и с помощта на неправителствени организации да въвлечем представителите на определени етноси в образователния процес, допълни той.

Сферата на образованието е особено чувствителна и за да бъде създаден европейски стандарт по отношение на качеството и достъпа до образование, е необходим експертен подход с обединените усилия на родители, медии, учители, директори, институции и бизнес.