САЩ и Русия се договориха за координиране в небето над Сирия

Свят

17-10-2015, 16:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Двете армии ще подпишат специален документ за безопасност

САЩ и Русия са постигнали споразумение за координиране на военновъздушните им операции в Сирия на фона на опасенията за евентуален сблъсък между военни самолети, съобщава Wall Street Journal.

Двете армии ще подпишат специален документ за безопасност в небето над Сирия много скоро, съобщават от руската армия в специално изявление. Договорени са всички технически въпроси, допълва се в съобщението.

Американският Пентагон и руските военни сили проведоха няколко кръга дискусии за това как техните бойни самолети да се избягват взаимно в сирийското въздушно пространство. Тази седмица Русия разкри, че руски изтребител се е приближил до един от американските военни самолети.

Президентът на САЩ Барак Обама обаче посочи, че по-големите проблеми остават неразрешени. Той обаче изрази надежда, че ще се постигне напредък в разговорите.

Русия започна операцията си в Сирия на 30-ти септември, а по-късно започна и обстрел с крилати ракети от Каспийско море.

Западните сили обвиняват Москва, че бомбардира опозицията на сирийския президент Башар Асад, а не цели на “Ислямска държава”, тъй като под прикритието на руски военни самолети сирийските правителствени сили предприеха офанзива срещу умерените бунтовници.