Всяко пето дете е обект на подигравки и тормоз в мрежата

Общество

19-10-2015, 14:15

Снимка:

sheknows.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Експерти обучават кибер скаути как да се предпазват и да учат на това връстниците си

Обект на подигравки и тормоз в социалните мрежи става всяко пето дете. В над 80 % от случаите онлайн тормозът е за забавление. Това обяви Георги Апостолов от Националния център за безопасен интернет, цитиран от БНТ. Апостолов е обучил в Търговище 25 деца по програмата "Кибер скаути". Целта на образователната кампания е безопасно сърфиране и предотвратяване на рискове във виртуалното пространство. Тя се провежда в пет града и се подкрепя от МВР.


Оказва се, че възрастта на децата, които стават жертви на онлайн тормоз от свои връстници, спада все повече. Момичетата най-често са потърпевши. Нападките често са за забавление. Експертите коментират, че е проблем това, че интернет дава възможност тормозът да стане денонощен, без почивка.
Последни за него научават родителите и учителите.


Георги Апостолов коментира, че от трети клас нагоре вече получават сигнали за изключително изобретателни методи да унижиш, да обидиш, да създадеш фалшив профил на връстник, чрез който да разпращаш неприятни съобщения и да го скараш с приятели.


В двудневното обучение в Търговище са се включили 25 ученици от пети и шести клас. Те участват в детската полицейска академия. Чрез симулации и ролеви игри децата са били запознати със системи за защита и сигурност, както и с различни социални умения за реакция и контролиране на поведението в глобалната мрежа.


От обучението Йоан е научил, че когато някой му направи нещо лошо, трябва да го блокира и да го докладва. Друго дете - Мехмед, допълва, че трябва да се обадят и на горещите линии на тел. 123 124.
Георги Апостолов обяснява, че обръщат внимание на децата за това, което качват в интернет като лична информация - снимки, лични данни. По думите му, ако децата свикнат да контролират поведението си в интернет и винаги да помнят, че ако нещо излезе в интернет то остава там завинаги, няма начин да се премахне, това рязко намалява опасностите и рисковете.

Със сертификати и значки са се сдобили кибер скаутите. Оттук нататък предстои те да предадат наученото на връстниците си.