Германски политик сезира Цацаров за убийството на границата

Политика

21-10-2015, 17:46

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Притеснен бил случаят да не се замете под килима

Германският политик от ХДС Дитер Домбровски сезира българската прокуратура за убийството на афганистанския бежанец на границата. Зам.-председателят на парламента на провинция Бранденбург обяви пред Радио Берлин-Бранденбург, че не смята обясненията на българското МВР за начина, по който е загинал бежанецът, за правдоподобни, предаде "24 часа". "Правя това, за да не бъде заметен този случай под килима, защото убитият "е само един бежанец", обясни пред радиото мотивите си политикът.


Домбровски допълни, че очаква българската главна прокуратура да разследва случая по същите правни норми, по които германската прокуратура би разследвала, ако германски полицай стреля смъртоносно. "Тези правила и норми важат и когато жертвата е невъоръжен бежанец", посочи той. "Очаквам българската прокуратура да действа по нормите, които имаме в Европа. Не чух обаче нещо такова и затова реших да задълбая и да подам сигнал и аз. Ако няма последствия, ще се обърна към Европейския съюз", заяви той.
Домбровски не виждал как е възможно бежанецът да е загинал от рикошет от предупредителен изстрел, след като предупредителните изстрели се дават във въздуха.


19-годишният афганистански младеж бе убит с куршум във врата при опит да премине през България. Инцидентът стана в град Средец, на почти 30 км от граничната бразда.