Хирург от Абу Даби напарви чудеса със седем дечица в пловдивска болница

Арт и Стил

22-10-2015, 16:29

Снимка:

pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Подобни операции са висш пилотаж в медицината, специалистите са няколко в света

Проф. Ифтикар Ян от Абу Даби направи седем изключително сложни операции на деца с различни аномалии в Пловдив. Хирургическите интервенции бяха извършени в рамките на една седмица в Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив, съобщи "Труд".


Първо бе оперирано бебе на 7 дни с огромен бързорастящ тумор на предмишницата. Операцията продължила три часа и в момента малкият пациент се възстановява. Проф. Ян уточни, че подобно образувание е много рядко и отстраняването му е голямо предизвикателство с оглед възрастта на пациента.
Останалите шест хирургични интервенции са на деца с тежки аномалии на половите органи. Петима от малките пациенти са на около една годинка, а шестият - на 13 г.


При тях е била необходима операция за репозиция на уретрата, която да възстанови нейния нормален ход. В някои от случаите интервенциите се извършват на няколко етапа за период от 6 месеца до една година. Особено предизвикателство за д-р Ян и екипът на УМБАЛ “Св. Георги” е бил последният случай, в който уретрата на пациента е била с 12 см по-къса от необходимото и екипът е изградил нова с тъкани от пациента.


Началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова уточни, че подобни операции са висш пилотаж в медицината, а в света има едва няколко специалисти, които ги извършват.
Гостуването на проф. Ян в УМБАЛ “Св. Георги” е осъществено благодарение на Европейската асоциация на детските хирурзи (EUPSA).
През седмицата в клиниката бяха спасени и три бебета, родени с органи извън коремната кухина.