Онкоболните се сдобиха с втори бейби циклотрон за тежката си битка

Мисия София

23-10-2015, 12:50

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Високотехнологичната апаратура вече е остойностена в бъдещия бюджет на НЗОК, който е почти готов

София вече разполага с бейби циклотрон - вторият в страната и третият в Европа. За над 6 милиона лева болница "Александровска" се сдоби с апаратурата и ремонт на помещенията за нея. Уредът се използва за произвеждане на индивидуални дози изотоп за лечение на онкоболни.


Лентата на обекта бе срязана от премиера Бойко Борисов и здравния министър Петър Москов. Пред тях лекарите от здравното заведение се похвалиха, че с циклотрона листата на чакащи, която в момента е от 500 души до края на януари догодина, бързо ще се стопи. Стана ясно, че в момента докарваме същия изотоп от Румъния и една доза е по 1400 лева. С новата апаратура цената ще падне наполовина още първата година, а на третата ще струва само по 250 лева, съобщава нюз.бг.


В цялата клиника вече има апаратура за 15 милиона лева. Другия месец пък ще има и нов магнитен резонанс, доволен е Москов. Амбицията на болницата е да приема по 14 пациенти на ден за циклотрона, а ако се наемат и нови млади лекари, апаратът може да работи и в почивните дни.


Запитан как ще бъдат обезпечени тези високи технологии от бюджета на НЗОК догодина след като се предполага, че Касата отново ще е с недостиг през 2016 г., здравният министър обясни обясни пред БГНЕС, че не се предполага такова нещо и апаратурите са остойностени в момента. "Проектобюджетът на НЗОК е в окончателното си изготвяне за внасяне в НС и всичко това е ясно остойностено. Когато стартирахме миналата година много хора казваха, че така заложеният бюджет на НЗОК щял да доведе до минимум 250 млн. дефицит, в средата на годината стана 120 млн., преди 2 месеца беше 70 млн. сега някои хора се обаждат и твърдят, че ще бъде 40 млн. лв. от печалбите на фармацевтичните фирми в бюджета на Касата ще бъдат върнати около 44 мл. лв. за тази година”, заяви още Петър Москов.


Сериозен процент от приходите от "Данък вредни храни" ще отидат за реформулиране на начина, по който се хранят децата в училище, каза още министърът. "Ще сме щастливи в момента, когато приходите от този данък са 0, защото това означава, че моделът ни на хранене ще е променен, а индустрията ще е реформулирала рецептите си, за да падне доказаното количество вредни съставки в храната под нивата, облагани от данък”, добави Москов.


Относно предстоящия референдум, той призова всички българи да отидат и да гласуват на референдума по начин, по който искат, но да гласуват.