Изборният ден започна нормално, няма объркване от смяната на часовото време

Политика

25-10-2015, 09:55

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 13 хиляди полицаи ще са на крак в деня на изборите

За първи път в демократичната ни история провеждаме референдум и местен вот в едно

"Изборният ден в цялата страна започна нормално, не е имало объркване, с оглед смяната на часовото време. Така че изборният ден започна нормално и спокойно", обясни пред Дарик Камелия Нейкова, говорител на ЦИК. Гласуването ще протече в 12 314 избирателни секции в страната, като имат право да гласуват 6 363 761 души.


"Гласуването отнема около 3-4 минути. Изборният ден продължава до 19 часа. Ако тогава пред избирателното помещение има избиратели, които не са гласували, секционните избирателни комисии събират техните лични карти и ги допускат до гласуване. Изборният ден може да продължи най-много до 20 часа", добави Нейкова.


За първи път в демократичната история на страната ни се провеждат едновременно местни избори и референдум. Българите имат право да посочат местните органи на управление, а също така и да дадат своя вот на националния референдум за електронно гласуване, предложен от президента Росен Плевнелиев. Това е първото допитване до народа в новата история на България, инициирано от държавния глава.


Изборите за общински съветници, за кметове на общини, райони и кметства са седмите поред след демократичните промени в България. Първите избори за местни органи на самоуправление са произведени в 273 общини, заедно с вота за 36-о Народно събрание на 13 октомври 1991 година. След това местният вот се провежда на всеки четири години в цялата страна. Тази година, освен за местните органи на управление, можем да дадем своя глас на националния референдум с въпрос - "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".


Допитването е инициирано от държавният глава Росен Плевнелиев. Президентът предлагаше референдумът да бъде по три въпроса - "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно"; "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми"; "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите".


В последната седмица на юли обаче депутатите отхвърлиха другите две предложения на Плевнелиев и така допитването се сведе само до въпроса за електронния вот. Питането за дистанционно гласуване по електронен начин получи подкрепата на 146 народни представители, 40 бяха срещу него и 10 се въздържаха.


Сегашният референдум е вторият от новата история на България. През 2013-а година се проведе референдум, при който гражданите на Република България можеха да гласуват с "Да" или "Не" на въпроса: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?". През 1991-а година Седмото Велико народно събрание приема решение да се извърши допитване за формата на държавното управление - република или монархия. Малко след това обаче, същото Велико народно събрание се отказва от провеждане на референдум.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен