Борисов не очаква много от брюкселската среща днес, но ще е твърд в позицията си

Призова всички да се включат в референдума, давайки и своя глас

Позицията ни, както винаги ще бъде много твърда. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като упражни правото си на вот, във връзка със срещата за бежанците в Брюксел днес, предаде репортер на БГНЕС. Запитан дали очаква този път на срещата да има по-големи резултати от досега, Борисов обясни, че не очаква.


"За 10 дни три пъти се събираме - Брюксел, Мадрид, Брюксел и всъщност не се отговаря на основния въпрос: колко може Европа да поеме и кой иска мигрантите. Не сме слепи, виждаме. Позицията ни е ясна - който иска да приема колкото желае, но ние ще кажем - можем да приемаме 100, 200 хиляди на месец, на година. Да се знае", каза премиерът.


Той запита, ако Австрия, Германия и Унгария започнат да затварят границите си, къде ще отидат мигрантите. Попитан как приема думите на холандския премиер, че страните от Западна Европа са инвестирали много в Източна Европа и затова бежанците трябва да останат там, премиерът отговори: "И ние инвестирахме много като затворихме производствата си. България беше в държавите с най-мощна химическа промишленост, замърсяваше околната среда, затова ги спряхме. България - топлоелектрически централи и какво ли не, което затвори за присъединяването ни към Брюксел. Или те забравиха, че България затвори 1, 2, 3 и 4 реактор на "Козлодуй", които бяха само на печалба по това време, защото се бяха изплатили", обясни министър-председателят.


"Холандсият премиер Марк Рюте да не забравя, че ми дължи много на мен", каза Борисов, цитиран от "24 часа".


"За кмета на София гласувах, Данчето Фандъкова - мисля, че направи много неща, за районния кмет на Банкя гласувах, за общински съветници и да продължат видимите резултати. Да продължим да правим София и всичко около нея както в момента изглежда", заяви по-рано премиерът Бойко Борисов, след като упражни правото си на вот м училището в Банкя. "Всеки, който е живял в София знае какъв беше и какъв е сега градът. Толкова е видимо, че няма какво да ги коментирам нещата. И за референдума гласувах и призовавам всички да си дадат вота, какъвто и да е той", добави Борисов.


Запитан дали помни, когато той е бил кандидат за кмет как е изглеждала София, премиерът отговори: "Как изглеждаше "Витошка", помните как - като бит пазар, пред общината висяха гащи и сутиени. Не трябва да ги забравяте тези неща. Подземните паркинги бяха мечта, завод за боклук беше мечта, да има метро, нови тролейбуси - беше мечта. Сега всичко е ново - трамваи, тролеи и автобуси, градини, фонтани, цветя. Синьо-червената мъгла беше помела всичко, добави Борисов.