За бюлетини в чанта или пък предварително откъснати сигнализиратт щабовете в Пловдив

Мисия Пловдив

25-10-2015, 17:13

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В секция на Район Западен пък имало червен вместо син химикал

Пет жалби до момента са внесени от Градския предизборен щаб на БСП в Общинската избирателна комисия в Пловдив. Три от тях са свързани с разпространението на рекламни материали на партии и кандидати за кмет на Пловдив.

На гърба на ОУ "Петър Берон" са били разлепени плакати на ПП ГЕРБ и Движение 21. Към жалбата е приложен снимков материал с настояване на отстраняването им. По-рано Ви информирахме за автомобил, рекламиращ г-н Здравко Димитров.

При гласуване на гласоподавател в секция №15 в у-ще СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", район ЗАПАДЕН, е сигнализирал, че в тъмната стаичка има сложен червен химикал за гласуване. Гласоподавателят е разбрал това, след като попълнил първата бюлетина и е упражнил правото си да получи нова бюлетина за гласуванe. От щаба на БСП са поискали проверка и санкции.

Скандалният случай с попълнената бюлетина в СИК 16 на СОУ "Черноризец Храбър" се разследва вече от Районна прокуратура. Снети са веднага показания на гласоподавателката, подала сигнала в щаба на БСП. От там са сезирали също ОИК и органите на реда. При разпита на следовател дамата – член на СИК 16, която връчила бюлетините на гласоподавателката, е признала за случая. Гласоподавателката е получила три бюлетини, които са били предварително откъснати. Влизайки в тъмната стаичка тя започва попълването и на третата, последната бюлетина вижда, че е поставен знакът "Х" в квадратчето с №3. Връща се и заявява на комисията, че това е грубо нарушение. Членовете на СИК се извиняват с обяснението, че е техническа грешка. След това й дават възможност за повторно гласуване.

В щаба постъпват сигнали за предварително откъснати и сгънати бюлетини и в други секции, които в момента се изясняват.

Поредна жалба внесе в ОИК упълномощеният представител на ГЕРБ-Карлово Сребра Атанасова. Жалбата е за това, че без да е спазено отстоянието 50 м от входа на сградата за гласуване, са разлепени плакати на един от регистрираните независими кандидати за кмет на община и общински съветник от МК "Възраждане на Община Карлово".

Пет жалби до ОИК Пловдив за изборни нарушения е изпратил и щабът на Реформаторския блок и на Местна коалиция "Здравко Димитров - Да решаваме заедно".

От коалицията сигнализират, че в секция №54, в ПГАТ "Гоце Делчев", председателят има бюлетини в личния си багаж, които лично попълва и поставя в пликове с цел последващо гласуване с тях.

От щаба също са подали жалба, че в секции №13 и №21, в ОУ "Яне Сандански" се раздават предварително скъсани от кочана бюлетини, което противоречи на изборното законодателство.

В секция №100 в СПТУ по електропромишленост пък са забелязани случаи, в които се изнасят бюлетини от стаята от член на СИК с аргумента, че същите са невалидни. От щаба обаче настояват за спешна проверка.

В четири секции не са допуснати застъпниците и представителите на МК "Здравко Димитров - Да решаваме заедно" при приемане на изборните документи. Това се е случило в секция 58 в ОУ Ст. Михайловски", в секция 53 на ОУ "Константин Кирил Философ", в секция 30 на Медицинския колеж и в секция 80 на ОУ "Любен Каравелов".

В две секции - 14-та в ОУ "Панайот Волов" и 47-ма на ФИЛКАБ - председателите на СИК отказват да предостави копие от протокола в края на изборния ден , неприемайки Решение на ОИК Пловдив № 429-МИ от вчера.