Ако ние не станем джедаи, никой няма да изгони Тъмната страна на Силата

Животът

26-10-2015, 17:40

Снимка:

©БЛИЦ

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Е насловът на организирания в мрежата протест срещу Сидеров и сие с начало 17:30 часа

Столичната полиция има засилено присъствие на площад "Славейков" в очакване на протести от страна на привърженици на Волен Сидеров, съобщиха нюз.бг и БЛИЦ. Броени часове преди заявения протест срещу партийния лидер с искане на депутатския му имунитет, близо 20 полицаи обхванаха територията около пл. "Славейков", като патрули има и в пресечката на ул. "Граф Игнатиев" с ул. "Солунска".

 

Служител на реда коментира за News.bg, че се очаква демонстрация на Волен Сидеров и негови привърженици, вероятно в негова защита, след като главният прокурор Сотир Цацаров официално отправи искане Сидеров и Десислав Чуколов да бъдат задържани поради грубо и дръзко нарушаване на обществения ред.

От полицията обаче отказаха да обявят дали наистина са получили достоверна информация за готвен протест или това са превантивни мерки. Броят на служителите на реда в района обаче постоянно нараства.


Граждани ще протестират срещу поведението на лидера на "Атака", съобщи офнюз.бг. Демонстрацията е насрочена за 17:30 часа и ще се проведе пред храм-паметника "Св. Александър Невски", а не пред Народното събрание, както бе разгласено по-рано.

Тя беше организирана преди снощния скандал със Сидеров, който отново нахлу в НАТФИЗ, но в крайна сметка бе изведен от полиция и закаран в 1-во РПУ с патрулка.

 

4600 души заявиха само за час след случилото се снощи, че ще присъстват на протеста и заедно ще поискат имунитета на депутата, който прекрачи всякакви граници.

 

Ето как организаторите на демонстрацията обясняват мотивите за недоволството си:

 

"Защото не сме съгласни с това не само депутати, а изобщо каквито и да е хора да нахлуват с взлом в държавни институции. Защото когато някой се издъни 100 пъти, Народното събрание трябва да му вземе имунитета и той следва да престане да шества с агресията си по улиците като обижда обикновени български граждани. Защото сме склонни да жертваме обедната си почивка, за да изразим несъгласието си, вместо да мрънкаме и да си гледаме личната работа. Защото ако ние, хората, не станем джедаи, никой няма да изгони Тъмната страна на Силата. Волен Сидеров е жалък командир на щурмоваци, нищо повече. И ние с бездействието увеличаваме силата му и го караме да се чувства безнаказан".

Очаква се в протеста да се включи и "разгневената театрална общност".

 

Съюзът на артистите в България по-рано днес пък подаде сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, Съвета за електронни медии (СЕМ) и Народното събрание във връзка със снощните действия на Волен Сидеров в НАТФИЗ. Сигналът бе внесен от актьора Христо Мутафчиев, който е и председател на съюза, предаде Дарик.

 

Мутафчиев настоя прокуратурата да разследва случая, а главният прокурор Цацаров да поиска снемане на имунитета на лидера на "Атака", което той и направи. Апел до обществото и институциите отправиха ректорът на НАТФИЗ проф. Енчо Халачев, министър Вежди Рашидов. Позиция зае и парлементарната комисия по култура и медии. Парламентът, иницииран от ГЕРБ започва консултации за промяна в Констинуцията, в частта й за депутатския имунитет.