Нацията ни е водеща в борбата с вредните газове и климатичните промени

Политика

28-10-2015, 13:35

Снимка:

©Български Антарктически Институт

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Припомни президентът и връчи националния флаг на родните антарктици за 24-тата им експедиция

България е сред водещите нации в борбата с вредните газове и промените в климата. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който връчи националния флаг на участниците в 24-тата българска антарктическа експедиция преди отпътуването им за българската научна база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън, Антарктида, през ноември. На събитието присъстваха проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт, заместник-министри, ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев, посланици и учени.


Президентът Плевнелиев заяви, че за него е чест да приветства участниците в 24-тата българска експедиция до Антрактида и, че събирането в Гербова зала в Президентството се е превърнало в добра традиция преди заминаването им, която носи успех на мисиите. "Благодарение на вас България разви потенциала и ролята си на полярна изследователска нация. Именно благодарение на Вас и заради вас България получи голямо международно признание", заяви президентът.


Той припомни, че през месец юли тази година нашата страна за първи път бе домакин на консултативното съвещание на държавите по договора за Антарктика и съвещанието на Комитета за опазването на околната среда. "Това е доказателство и признание за силната научна българска програма на ледения континент, която се разви през изминалите 23 полярни сезона. Домакинството на този изключително престижен международен форум, който по същество представлява правителството на ледения континент, премина при много голям успех и доказа на цялата антарктическа общност, че нашата страна е силна и уважавана полярна нация" , коментира Плевнелиев.


"Част от големите въпроси на този форум ще залегнат и в предстоящата 21 сесия на конференцията на страните по рамковата конвенция по изменението на климата, която ще се проведе през декември в Париж", допълни той. Държавният глава заяви, че ще присъства и на този най-висок световен форум по промените на климата. "Заедно с Вас ще оформим и защитим българската позиция за бъдещето на планетата. Надяваме се да постигнем световно и обвързващо споразумение, което да трасира пътя на проблемите на глобалното затопляне. Поемам категоричен ангажимент заедно да изковем тази стратегия и да я защитим по най-достойния начин в Париж.


България категорично ще бъде част от решението, независимо какви параметри се договорят. Ние сме една от водещите нации за борба с газовете и със затоплянето на планетата, така ще бъдем там достойно представени. Това ви го обещавам", заяви още той.