Печатницата на БНБ: Ще се справим с бюлетините за втория тур

Политика

28-10-2015, 15:25

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отлагане на балотажа със седмица искат от печатницата на БНБ

Изборният кодекс не предвижда отлагане и никой не може да издаде указ за такова

Отпечатването на бюлетините за втория тур на местните избори върви по план, съобщи за "Хоризонт" говорителят на БНБ Александър Урумов. Във вторник в ЦИК е пристигнало писмо от печатницата на Централната банка, че заради забавянето на обработката на резултатите, може да се забави и отпечатването на изборните книжа за втория тур и това може да наложи отлагането му с една седмица. Вече процесът е нормализиран.


Притеснението е възникнало заради хаоса при обработката на бюлетините. Без да им бъдат подадени точни резултати, печатниците не могат да изработят изборните книжа за втория тур в неделя. Въпреки че водеща в процеса на отпечатването на бюлетините е печатницата на БНБ, тя работи с подизпълнители.  Писмото е с вчерашна дата и оттогава процесът търпи развитие.


Говорителят на БНБ Александър Урумов заяви специално за "Хоризонт":
"БНБ е информирана от ръководството на печатницата на БНБ, че към днешна дата производственият процес с отпечатването на бюлетините за втория тур на изборите за местна власт протича гладко и в съответствие с поетите срокове".


От Министерството на финансите също потвърдиха, че писмото е пристигнало и при тях. Засега обаче основания за притеснение няма, а и по закон балотажът не може да бъде отложен за 8 ноември.
Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов потвърди, че Изборният кодекс не предвижда отлагане на втори тур на избори, те трябва да се проведат седем дни след първия. ЦИК може да се справи, като приоритетно да подаде имената, които ще участват на втори тур, увери той:


"Този срок е установен в Закона. Той не зависи от волята на институциите, не зависи нито от президента, който да може да издаде указ с различна дата, нито от решение на ЦИК, което да може да промени датата за втори тур. Когато има проблем с печатането на бюлетините, би следвало да се потърси оптимизация на времето от ЦИК, но всъщност това е и настояването на печатниците, които са ангажирани с процеса на отпечатване на бюлетините, тоест да има в разумно време и възможно най-скоро данните за кандидатите, които ще се явят на втория тур".