Бъчварова: Не е в интерес на разследването изтичане на информация, работим

Крими

29-10-2015, 12:43

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стреляха с гранатомет в столицата

Грешка е, каза бившата барета Алексей Петров за стрелбата с гранатомет по колата му

Стрелба с гранатомет в София вдигна на крак полицията тази сутрин. Опитът за покушение бе извършен срещу бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров, предаде репортер на БГНЕС. Самият Алексей Петров каза пред няколко български медии: "Нищо не става. Грешка казах, че е, оставам на това мнение. Няма нищо конкретно”. Петров е на среща и отказа повече коментар.


Районът на инцидента е ограден от полицейски ленти - улица "Проф. М. Лалков", успоредна на булевард "Черни връх" и в близост до улица "Арарат". На място има няколко екипа на униформените. Нападението е станало около 9 часа тази сутрин. Тогава е подаден и сигналът към МВР. Към момента е известно, че полицията издирва автомобил, от който е стреляно. Минути след 10 часа на мястото пристигна бял микробус с хора с маски на лицата, най-вероятно, за да извършват разследване, но не след дълго си тръгнаха.


За щастие при стрелбата няма пострадали граждани. Живеещи в района казаха пред БГНЕС, че са чули силен взрив. По думите на някои, силните експлозии били две. Англичанин, живеещ в кооперация наблизо със съпругата си, каза: "Чух мощна експлозия. След няколко секунди се повтори, но беше по-силна. "Чух силен гърмеж", каза Васил, който също живее в района. Според него е ударена предната дясна врата на автомобила на Алексей Петров. Вратата била сгъната. Попитан дали той е видял бившата барета, мъжът отговори: "Той си беше в колата човека, какво да го гледам?”. Той обясни, че колата се прибрала на собствен ход, разказа, че видял и друг автомобил - "Опел", която с висока скорост напуснала мястото.


От Софийска градска прокуратура съобщиха, че ръководят разследването за стрелбата с гранатомет. Разследва се "опит за убийство по начин и средства, опасни за мнозина - стрелба с гранатомет по лек автомобил – престъпление по чл. 116 ал.1 т.6 от НК вр. с чл. 18 ал.1 НК". Не закъсняха и коментарите от парламента. Депутатите обявиха, че настояват вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова да дойде в Народното събрание и да даде разяснения за стрелбата.


Така и стана: "Организирано е издирвателно мероприятие в София и страната за автомобил, за който е установено, че е бил на мястото на местопроизшествието", обяви Бъчварова от парламентарната трибуна. Тя уточни, че сигналът в МВР е получен в 8:54 часа на телефон 112, че в кв. "Кръстова вада", бул. "Черни връх" са стреляли по кола на Алексей Петров. Сигналът е подаден от охранител на Петров, който не е бил на работа.


"Незабавно са изпратени полицейски служители, които са установили, че има изстрел с РПГ. Установено е, че няма пострадали лица, има външни увреждания на автомобила. Извършва се оглед в момента под наблюдение на прокурор. Има и свидетели, които се разпитват в момента. Не е в интерес на разследването да поддържаме изтичане на информация", каза още Бъчварова. По-късно тя се обърна към медиите с думите: "Имам една молба - да ни дадете шанс да работим активно по този случай. Ние имаме криминален случай и работим по него".


"Този инцидент връща България в мутренските години. Очевидно е, че е свързан с цялостната обстановка в България", коментира лидерът на левицата Михаил Миков. Според него с последните събития, на които всички ставаме свидетели, се отклонява вниманието от важния въпрос - как се провеждат избори в България. Лидерът на левицата е категоричен, че демокрацията е в опасност.


"Безобразие е, че става посред бял ден и България се изравнява по престъпност, да не кажа, с латиноамериканските държави, но с африканските. Това е тъжно", каза пред медиите Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт.


Лидерът на ДПС също коментира случая. "На този етап ще се огранича с това, че имаме силно очакване да има официална позиция на специализираните органи и този случай да не повлияе на свободната воля на българските граждани и да не се експлоатира за тясно партийни цели". Той заяви, че що се отнася до политическа оценка за случилото се, не смята, че два дни преди балотажа, е най-подходяща среда за политически оценки. "Каквато и да е тя, ще носи риска, че няма да бъде съвсем обективна. Бих призовал и другите политически сили да не правят прибързани глобални заключения", добави Лютви Местан.


Алексей Петров е основен подсъдим в мегаделото "Октопод". Процесът е за организиране и ръководене на престъпна група, създадена за рекет и изнудване. Преди няколко седмици, на 23 септември, прокурорът Светлозар Костов си направи отвод от процеса с аргумента, че не се чувства безпристрастен. Специализираният наказателен съд прие отвода му и прекрати заради изтекла давност едно от обвиненията срещу основния подсъдим Петров.