Няма да успеем да уплътним дефицита до края на 2015-та, призна Горанов

Политика

29-10-2015, 14:00

Снимка:

infoobzor.net

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бюджет 2016 - 5,3 млрд. лева нов дълг

Бюджетите не правят реформи, създават предпоставки за тях, каза той след среща на Тристранката

До края на годината няма да успеем да уплътним дефицита, който сме предложили, призна финансовият министър Владислав Горанов по време на заседание на НСТС.
Преди дни той обяви, че се налага актуализация на бюджета във връзка с повишени разходи за заплати и по добро изпълнение на европейските програми, където участваме с 25% съфинансиране.


"Последните дни на месеца показват, че и октомври ще приключи с минимално превишение на приходите над разходите. Няма да успеем да уплътним този дефицит до края на годината", каза днес Горанов.
Той отбеляза, че правителството е преценило, че е по-добре да създадат предпоставки европейските програми да могат да бъдат приключени.


По думите му се наблюдава увеличаване на разходите и трансферите в държавния бюджет. Затова предлагат дефицит в размер на 3,1% предвид заложения първоначален в размер на 3%.
"Това е най-консервативната прогноза - най-лошият сценарий", заяви Горанов. Той посочи, че ревизираната цел за 2016 г. е в размер на 2% от БВП.


"Предлагаме в следващата година да се опитаме да се справим с дефицит от 2% в консолидираната фискална програма. Стъпката на консолидация, която се предлага за следващите две години е 1,4% дефицит от БВП и 1% от БВП дефицит за 2018 г.", каза още министърът.


По думите му прогнозата е приходите да нараснат до 33 млрд. лева към 2016 г. и до 36,27 млрд. лв. към 2018 г., а разходи до 34,7 млрд. лв. за следващите две години, като намаляват с 400 млн. лв.
"Наблюдава се тенденция за намаляване на разходите. Не мога да гарантирам, че всички структурни реформи ще се реализират с ефектите и успехите, които ми се иска да очаквам. Продължаваме да работим върху осигуряване на ефективността на разходите, тъй като при ограничен ресурс само чрез ефективност в разходите можем да увеличим ползите за обществото", подчерта Владислав Горанов.


Прекомерните харчове, заложени в актуализацията на Бюджет 2015, нарушават българското законодателство, заяви пред БНР икономистът Георги Ганев, който е и в гражданския съвет на РБ. Той припомни, че по закон е забранено разходите на хазната да надхвърлят 40% от брутния вътрешен продукт, а именно това ще се случи с предлаганите по-големи харчове до края на годината.

Ако по-големите харчове за силовите министерства бъдат приети, това ще увеличи дефицита прекомерно - до повече от 3%, коментира Ганев. Не би трябвало, като се провали едно министерство с реформи, да му се дават пари. Би трябвало да е точно обратното - да му се вземат, допълни той.


Бюджетите не правят реформи, а създават предпоставки за тях. Така финансовия министър Владислав Горанов коментира пред журналисти след заседанието на Тристранката възраженията на КРИБ и работодателите, че има отказ от реформи при правенето на новия бюджет.


"Най-важното за Бюджет 2016 е, че той успява да изпълни основните си социални функции", коментира още Горанов, като отбеляза ръста на парите за заплати за персонал в някои системи – Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане и ГИТ.


"Заложен е 5% ръст на разходите за персонал в приходните администрации като допълнителен стимул за работа. Уверен съм, че следващата година ще е много по-благоприятна за реформи от настоящата, защото работехме аварийно за спасяване на системите. Но вече има анонси за законодателни промени в МВР, в системата на здравеопазването, социална система, които ще се развият в следващите месеци и ще доведат до ефективност на разходите.


Ако се реализират планираните приходи от концесии догодина, имаме амбицията да инвестираме в дългове, натрупани в транспорта – БДЖ, НКЖИ, тоест най-вече за транспортна инфраструктура. Очакваме да стартира и дългоочакваното ускорено изграждане на отсечката при разклона между Ловеч и Плевен от автомагистрала "Хемус". След санирането това е втората голяма тема, която кабинетът ще реши до края на мандата", заяви Горанов.


Заложеният в бюджета еднократен приход от концесията на Летище София от 600 млн.лв. ще отиде приоритетно за решаване на натрупаните проблеми в БДЖ, добави финансовият министър.