Откъде се появяват по улиците системи за армейски операции, пита ген. Михов

Крими

29-10-2015, 14:58

Снимка:

fakti.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Експерт: Щом е стреляно с гранатомет, целта е една – да се унищожи мишената

Не бих бил удовлетворен, ако не се разследва откъде и как се появяват по улиците на София такива системи, предназначени за фронт, бой, операции на армията. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на комисията по отбрана ген. Михо Михов по повод неуспешния атентат срещу Алексей Петров тази сутрин, когато неизвестни мъже стреляха с два гранатомета по колата му.


Той добави, че РПГ е едно от сериозните оръжия, система за борба с танковете. "Не допускам да е РПГ, а друга система, преносима, за борба с танкове или бронирани средства. Считам, че РПГ е доста по-обемиста система и по-мощна, за да се използва за такива случаи", допълни ген. Михов.


Според него е недопустим този поток за изнасяне на оръжия - които някъде се водят на отчет, най-вероятно незаконно, но във всички случаи платено - да убива хора. Михо Михов обаче не смята, че изборите са прицел, по-скоро личността, за която в случая става дума, но разсейване на управлението винаги помага в някои посоки. "Вече сигурно ще забравим за случая "Сидеров", днес говорим за Алексей Петров, а общодържавните, големите проблеми отиват на втори план, което не е редно", посочи още депутатът от АБВ.


Експертът по национална сигурност и антитероризъм полк. Иван Бояджиев пък коментира пред "Фокус", че стрелба с гранатомет означава, че мишената трябва да бъде ликвидирана. По думите му, за да не се взриви гранатата, това може да се дължи два факта - или тя е дефектна, или разстоянието е било прекалено близко.


"Това, че например не се е задействала, не е целена мишената или не се е взривила гранатата, както трябва, няма значение. Щом е стреляно с гранатомет, целта е една – да се унищожи мишената. Ако гранатата е на по-близко разстояние, на по-малко от 30 метра, тя не се е взривила", добави полк. Бояджиев.


Двама бивши лидери на групировката СИК и нарокбос също в миналото са обстрелвани неуспешно с гранатомет, припомня "24 часа". Преди повече от десетина години с това оръжие са направени неуспешни опити за атентат срешу Поли Пантев и Георги Пехливанов от СИК, както и Антон Милтенов-Клюна. На 20 юли 2000 г. в 11:30 ч неизвестни стрелят с гранатомет по джипа "Мерцедес" на Поли Пантев на разклона на Зоологическата градина и Симеоновско шосе.


Пантев живее съвсем наблизо. Шофьорът на пилотната кола "Мицубиши Паджеро" обаче вижда заревото и успява да натисне спирачката. Снарядът профучава край колата, откъртва парче от предния мигач на джипа, лети над главата на строителен работник на паркинга и се спира в тревата на градината пред зоопарка.
Пантев скача от колата си, последван от охраната си от другия автомобил, и хуква в гората край Симеоновско шосе да гони атентатора, но безуспешно. Тогава това е първото покушение от този вид, което се извършва у нас.


Година по-късно, на 5 юли 2001 г., с гранатомет е стреляно и по един от най-доверените хора на Пантев - Георги Пехливанов. Той е гърмян край столичния басейн "Мария-Луиза". Анентатът по Пехливанов е около 11:00 часа в района на тунела под алея "Яворов", водещ до басейна.
Пехливанов и хората му търсят убежище в комплекса на басейна. По Пехливанов е стреляно най-вероятно от храстите непосредствено на изхода от тунела, а не от автомобил, твърдят тогава източници, запознати с разследването.


Приликата между стрелбата срещу Пантев и тази срещу Пехливанов е и в това, че изпълнението изглежда аматьорско и някак показно неуспешно.


В нощта на 17 януари на 2004 година следва трети неуспешен атентат с гранатомет. Той е срещу нарокобоса Антон Милтенов-Клюна, също като Поли Пантев вече покойник. Клюна е обстрелван докато се движи по бул. "Цариградско шосе", близо до ресторант "Феята". Снарядът се забива в дърво. Клюна не подава сигнал в полицията.